Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT για Ελλάδα: Το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης ολοκληρώνεται με αμφίβολα αποτελέσματα

FT για Ελλάδα: Το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της Ευρώπης ολοκληρώνεται με αμφίβολα αποτελέσματα
Για τους δανειστές, η οικονομική αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι αυταπόδεικτη και κρίσιμη για την Ελλάδα
Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ για την Ελλάδα.
Η χώρα βλέπει μια διέξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έως τον επόμενο Αύγουστο, βάζοντας ένα τέλος στη 10ετή χρηματοδότηση της σταγόνας από τους διεθνείς δανειστές.
Αλλά για τις Βρυξέλλες, οι κίνδυνοι παραχώρησης του ελέγχου του μεγαλύτερου οφειλέτη είναι τεράστιοι» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχει κάποιος τομέας της ελληνικής οικονομίας που δεν «πειραχθεί» από τους δανειστές.
«Η Ελλάδα είναι το οικονομικό ''τρυβλίο Petri'' της ευρωζώνης, (σ.σ. το σκεύος που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια μικροοργανισμών)» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου τονίζεται όμως ότι όλα αυτά θα φτάσουν σε ένα τέλος το επόμενο καλοκαίρι.
Τα σημάδια είναι καλά.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων και υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα.
«Αλλά όπως είναι η φύση των προγραμμάτων διάσωσης, το τέλος των χρημάτων σημαίνει το τέλος της οικονομικής κηδεμονίας.
Για τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν καθήκον να οικοδομήσουν μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση από το μηδέν, αυτό είναι ένα πρόβλημα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει εκατοντάδες νόμους για τα πάντα, οι δανειστές -έχοντας απομείνει 10 μήνες έως τη λήξη του προγράμματος- θα πιέσουν για την εφαρμογή μη δημοφιλών νόμων, έτσι ώστε οι αλλαγές μπορεί τελικά να δουν το φως της ημέρας.
«Για τους δανειστές η οικονομική αναγκαιότητα αυτών των μέτρων είναι αυταπόδεικτη και κρίσιμη για την Ελλάδα.
Μπορούν ίσως να περιγραφούν καλύτερα ως μια άσκηση στη σύγχρονη οικοδόμηση κράτους και όχι απλές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη διατήρηση της φερεγγυότητας της χώρας.
Ωστόσο, η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα της ευρωζώνης φτάνει στο τέλος του».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης