Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Βενεζουέλα από την S&P - Ξεκίνησε η καταβολή τόκων για το χρέος

Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Βενεζουέλα από την S&P - Ξεκίνησε η καταβολή τόκων για το χρέος
Η απόφαση της S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση
(upd3) Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» κήρυξε τη Βενεζουέλα ο οίκος αξιολόγησης Standard  & Poors, αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.
Από την πλευρά της, η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει να καταβάλει τόκους στο εξωτερικό χρέος της, σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας της χώρας, Jorge Rodriguez.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Rodriguez δεν διευκρίνισε σε ποιες πληρωμές αναφέρεται.
Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ο S&P ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση -αντίστοιχα- της Βενεζουέλας σε ξένο νόμισμα σε «SD/D» από «CC/C».
Ο οίκος πρόσθεσε ότι θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας εάν η Βενεζουέλα επιλύσει το θέμα των μη καταβληθέντων τόκων και τηρήσει το χρονοδιάγραμμα άλλων πληρωμών πριν από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους της.
«Ακολουθώντας» την αντίστοιχη κίνηση της Standard & Poor’s, ο -επίσης αμερικανικός- οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας («RD») την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Βενεζουέλας, από το κατώτατο «C».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε σε «CC» την αντίστοιχη αξιολόγηση για τον δανεισμό σε τοπικό μπολιβάρ, σε «C» τη βραχυπρόθεσμη (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα) πιστοληπτική ικανότητα και σε «CC» το ανώτατο όριο αξιολόγησης.
Η υποβάθμιση αντανακλά την αποτυχία της χώρας να καταβάλει στους ομολογιούχους τις -καθυστερημένες- πληρωμές τόκων για τα κρατικά ομόλογα που λήγουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 και 13 Οκτωβρίου 2024, μετά και το τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, που έληξε στις 13 Νοεμβρίου 2017.

Όπως μετέδιδε από εχθές το bankingnews, η Fitch  υποβάθμισε την αξιολόγηση της κρατικής εταιρείας Petroleos de Venezuela (PDVSA) σε «restricted default».
Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας.
Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.
Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από την δημόσια τηλεόραση VTV.
Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
«Είχαν πει πως θα σχηματίζονταν τεχνικές ομάδες για να αξιολογηθούν οι προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους βραχείας και μέσης διάρκειας (σ.σ. ωρίμανσης). Όμως δεν έδωσαν καμιά συγκεκριμένη λεπτομέρεια για τα σχέδιά τους», ανέφερε ο Χερόνιμο Μανσούτι της χρηματομεσιτικής εταιρείας Rendivalores, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση παρέστησαν περίπου 300 επενδυτές ή αντιπρόσωποί τους.
Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Nicolas Maduro, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.
Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.
Η Βενεζουέλα επιδιώκει την αναδιάρθρωση ενός μέτους τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισ. δολαρίων το 2018.
Την Κυριακή ο Maduro εμφανίστηκε ανυποχώρητος.
«Υπολογίζουν στο ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση (πληρωμών). Ποτέ!
Στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα», δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. «Τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος», πρόσθεσε.
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.
Πάντως οι αγορές φαίνεται πως αγνοούν τις προειδοποιήσεις και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Βενεζουέλα θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί το χρέος της.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις στις αγορές είναι καθησυχαστικές.
Οι τιμές των ομολόγων κινούνται ανοδικά, με το ομόλογο λήξης 2022 το οποίο έχει εκδοθεί από την κρατική πετρελαϊκή PDVSA, να ενισχύεται κατά 3,3%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης