Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαραβέγιας (Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής): Ανάπτυξη 1,8% το 2017 και 2,5% το 2018

Μαραβέγιας (Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής): Ανάπτυξη 1,8% το 2017 και 2,5% το 2018
Κάναμε ένα λάθος, δεν κάνουμε αντιπολίτευση ούτε στη σημερινή κυβέρνηση ούτε στην προηγούμενη είπε ο κ.Μαραβέγιας
Την εκτίμηση πως η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακό δρόμο διατύπωσε ο οικονομολόγος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος υποστήριξε πως η οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% το 2017 και 2,5% το 2018.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο κ.Μαραβέγιας αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τα λανθασμένα στοιχεία που έδωσε για την πορεία του χρέους, παραδέχθηκε ότι ήταν παρωχημένα, σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό είναι από τα πιο ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν στη χώρα.
«Πρόκειται για ένα λάθος.
Το αναγνώρισε η επιτροπή δεν χωράει αμφιβολία.
Το θέμα τώρα είναι το εξής: Είναι ότι αυτά τα στοιχεία είχαν δοθεί το 2014 σε απάντηση μιας ερώτηση μιας βουλευτού και ήταν τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας.
Γιατί δεν ανατρέξαμε να βρούμε νέα στοιχεία.
Εδώ πρέπει να σας πω η προσπάθεια που γίνεται στο γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη βουλή είναι πολύ μεγάλη το καταλαβαίνετε γιατί βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης στοιχείων.
Με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δεν έχουμε κάνει, παρότι το έχουμε ζητήσει, μια προγραμματική συμφωνία όπως με την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να μας προμηθεύει τα νεώτερα στοιχεία και οι υπάλληλοι , οι οικονομολόγοι του γραφείου βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσκολία να βρουν τα στοιχεία αυτά» υποστήριξε ο κ.Μαραβέγιας.
Στην επισήμανση ότι δεν μπορεί να μην ήξεραν ότι υπήρχαν μεσοπρόθεσμα προγράμματα , ρυθμίσεις που προφανώς είχαν καινούρια στοιχεία, ο κ.Μαραβέγιας παραδέχθηκε πως «προφανώς υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα».
«Ωστόσο από τότε που δημιουργήθηκε το γραφείο αυτό έχουμε τουλάχιστον 25 τριμηνιαίες εκθέσεις.
Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις εκθέσεις προσπαθήσαμε και κανείς δεν είχε αντίρρηση ότι τα στοιχεία που είχαμε πάντοτε είναι έγκυρα και σωστά.
Οι αναλύσεις που κάναμε ήταν αντικειμενικές και όσο το δυνατό περισσότερο αμερόληπτες» είπε ο κ.Μαραβέγιας, τονίζοντας ότι «εμείς και επί προηγούμενης κυβέρνησης και με αυτή τη κυβέρνηση προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί».
«Μερικές φορές πρέπει να σας πω ενοχλούνται οι κυβερνήσεις.
Θυμάμαι πάρα πολύ καλά η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει αρκετές φορές τη δυσφορία της για τον τρόπο που διατυπώναμε τις απόψεις μας.
Αυτό μας αύξησε την αξιοπιστία και αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι με αυτά τα παρωχημένα στοιχεία οδηγηθήκαμε σε συμπεράσματα τα οποία δεν είναι σωστά και αυτό είναι πολύ άσχημο» είπε ο κ.Μαραβέγιας, υποστηρίζοντας πάντως και παρά τις αντιδράσεις ότι «όλοι συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής του κ. Βούτση και του προηγούμενου του κ. Μεϊμαράκη έχουν αναγνωρίσει το γραφείο αυτό ως το γραφείο που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους».
«Η ουσία όμως παραμένει ότι το χρέος είναι πρόβλημα.
Το αν είναι μικρότερη η επιβάρυνση ή λίγο μεγαλύτερη αυτό είναι βεβαίως σημαντικό αλλά δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος» είπε ο κ.Μαραβέγιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης