Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αμετάβλητη η βαθμολογία «CCC» της Ελλάδος, αναβαθμίζεται το outlook σε θετικό - Διαχειρίσιμα τα stress tests των τραπεζών

DBRS: Αμετάβλητη η βαθμολογία «CCC» της Ελλάδος, αναβαθμίζεται το outlook σε θετικό - Διαχειρίσιμα τα stress tests των τραπεζών
Τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες  έχουν προσθέσει αβεβαιότητα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο τα αποτελέσματα ....αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα
H DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε CCC και αναβάθμισε το outlook σε θετικό, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του bankingnews.gr. 
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης η αναβάθμιση του outllok αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει διευκολύνει την αποσυμπίεση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει στην ανάπτυξη.
Η γ΄αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με το είδος στήριξης που θα διατεθεί στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 αλλά και σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Παράλληλα η DBRS τονίζει ότι η αναβάθμιση του outlook οφείλεται επίσης στη βελτίωση των δημοσιονομικών αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
Η αξιολόγηση "CCC" (υψηλή) αντικατοπτρίζει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και τις προκλήσεις που αντιμετωπιζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας να το "τοποθετήσουν σε μειώμενο δρόμο".
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών βελτιώθηκε από την τελευταία αναθεώρηση της DBRS, αλλά το ακόμη αδύναμο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να δημιουργεί προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα.
Απαιτούνται πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανάπτυξης.
Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η χώρα είναι χώρα μέλος της ευρωζώνης και η πρόσβασή της στη χρηματοδοτική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Από το 2009, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ 2009-2016).
Επιπλέον, σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα υπάρχει πολύ σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ένα μικρό έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα είναι το 0,2% του ΑΕΠ το 2017 από το έλλειμμα 11,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2010.
Ωστόσο, οι πιστωτικές προκλήσεις παραμένουν πολύ σημαντικές καθώς ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά υψηλός.
Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στο πολιτικό ρίσκο (country risk) και την εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούνται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην αγορά εργασίας αλλά και στο συνταξιοδοτικό, προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, η επίτευξη των οποίων θα είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.
Παρά το γεγονός ότι βελτιώνονται τα assets των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις βρίσκεται στο 45% η αναλογία των "non-performing exposure¨.  
Να σημειωθεί βέβαια ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Η γενική τάση για επαναπατρισμό των καταθέσεων συνεχίστηκε το 2017, αν και με αργούς ρυθμούς.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 έχουν χαλαρώσει.
Τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018, έχουν προσθέσει ένα επίπεδο αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο όπως αναφέρει η DBRS "τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να είναι διαχειρίσιμα".

Τι ανέφερε σε δημοσιεύματα του το bankingnews που επιβεβαιώθηκε πλήρως

Προς αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε positive στις 10/11 από τον DBRS – Διατηρείται το CCC

Πιθανή θεωρείται η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σήμερα 10 Νοεμβρίου 2017 από τον Καναδικό οίκο DBRS.
Ο οίκος αξιολόγησης θα διατηρήσει την βαθμολογία της Ελλάδος στην κλίμακα CCC.
Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά στις 12 Μαΐου 2017 ο DBRS Ratings επιβεβαίωσε την βαθμολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κλίμακα CCC high.
Η βαθμολογία CCC high αντανακλά το υψηλό επίπεδο του χρέους καθώς και την αβεβαιότητα περί των προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Στις 10 Νοεμβρίου 2017 που είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS είναι πιθανό να αναβαθμίσει το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές.
Θα αποτελέσει έκπληξη εάν αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα από CCC high σε Β αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό σενάριο.
Ο καναδικός οίκος θα εστιαστεί
1)Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει έγκαιρα την 3η αξιολόγηση
2)Στις παρεμβάσεις των τραπεζών για τα NPLs
3)Την μείωση της πολιτικής αστάθειας
4)Την ασάφεια περί την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι Standard and Poor’s και Fitch βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα Β-, η Moody’s σε Caa2 και ο καναδικός οίκος DBRS σε CCC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης