Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δημόσιο χρέος, ανεργία και μεγάλος όγκος NPLs οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

tags :
Reuters: Δημόσιο χρέος, ανεργία και μεγάλος όγκος NPLs οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Αυτή η ήπια πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα, ενώ συνεπάγεται ένα αμελητέο κόστος για τους εταίρους της
Στα τρία κύρια σημεία της ομιλίας του Γιάννη Στουρνάρα στο 2nd EU-Arab World Summit, όπου επισήμανε την ανεργία, το δημόσιο χρέος και τον τεράστιο όγκο των NPLs τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας , αναφέρεται με δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.
Οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν δείξει πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την Παρασκευή, όμως υποστήριξε ότι θα παραμείνει μεγάλη πρόκληση για τη χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, που αντιστοιχούν στο 60% περίπου της οικονομίας, μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να μειωθούν κατά 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.
"Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν μείωση των NPEs (μη εκτελεστικά ανοίγματα) και αυτό οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων", ανέφερε ο Στουρνάρας σε συνέδριο στην Αθήνα.
"Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, για να μειώσουν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και ειδικότερα να επιταχύνουν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".
Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και τα επίπεδα ανεργίας αποτελούν επίσης βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάπτυξης μετά από μια παράτυπη οκταετή ύφεση.
Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,65% το 2017 και κατά 2,4% το 2018, δήλωσε ο Στουρνάρας.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας - στο 20,6%, τα κόκκινα δάνεια και το βουνό του δημόσιου χρέους που αντιστοιχεί σχεδόν στο 180% ΑΕΠ, πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, εάν χρειαστεί, κατά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως υποστήριξε ο Στουρνάρας, είχε προτείνει συγκεκριμένη πρόταση για παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των πληρωμών τόκων σε δάνεια που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά τουλάχιστον 8 ½ χρόνια.
"Αυτή η ήπια πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα, ενώ συνεπάγεται ένα αμελητέο κόστος για τους εταίρους της", ανέφερε ο Στουρνάρας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης