Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Stress tests και έλεγχοι μειώνουν τα κεφάλαια 8,5 δισ - Τι ζημίες προκύπτουν ανά τράπεζα από IFRS9, TAR, stress tests

Τράπεζες: Stress tests και έλεγχοι μειώνουν τα κεφάλαια 8,5 δισ - Τι ζημίες προκύπτουν ανά τράπεζα από IFRS9, TAR, stress tests
Από το IFRs 9 δηλαδή το λογιστικό πρότυπο 9 που αποτιμάει με διαφορετική μέθοδο τον πιστωτικό κίνδυνο θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 5,7 δισεκ. ευρώ.
Αν και ακόμη απέχουμε από τα stress tests πάνω από 6 μήνες, ωστόσο η εικόνα που σχηματοποιείται αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται με καλύτερο τρόπο.
Το bankingnews επιχειρεί με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία να αναλύσει την δυνητική ζημία από τα stress tests, το IFRs 9 και το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων.
Σταθερά υποστηρίζουμε από τον Αύγουστο του 2017 ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ζημίες θα ανέλθουν στα 8 δισεκ. ευρώ ωστόσο μετά από κάποιες αναθεωρήσεις το εύρος έχει αυξηθεί μεταξύ 8,5 και 10 δισεκ.
Τα 8,5 δισεκ. είναι βέβαιο σενάριο ενώ τα 10 δισεκ. αποτελούν ένα πιο δυσμενές σενάριο.

Το bankingnews στο κείμενο αυτό αναλύει στο βαθμό του εφικτού τις παραμέτρους που θα επιδράσουν στα κεφάλαια των τραπεζών και λαμβάνον τας ως βάση στην αξιολόγηση το όριο του 8,75% στο core tier 1....
Με βάση αυτή την ανάλυση η Πειραιώς και ακολούθως η Eurobank θα υποστούν την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ζημία σε σχέση με την Alpha bank και Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή η Πειραιώς και η Eurobank θα βρεθούν πιο κοντά στο 8,75% σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Το πόσο κοντά και πως θα δομηθούν τα capital plans αποτελεί ζητούμενο...αν και υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ενδείξεις.
Η Πειραιώς βρίσκεται λόγω δομής ισολογισμού και κεφαλαίων στην πιο αδύναμη θέση αλλά δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Η Eurobank αποδυναμώθηκε κεφαλαιακά με την απόφαση της να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ σε ομολογιακό core tier 2 και με την κίνηση αυτή έχασε σχεδόν 3% στον core tier 1 υποχωρώντας από 17,4% στο 14,4%.

Από το IFRs 9 δηλαδή το λογιστικό πρότυπο 9 που αποτιμάει με διαφορετική μέθοδο τον πιστωτικό κίνδυνο θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 5,7 δισεκ. ευρώ για τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες. 
Στην περίπτωση των IFRs 9 το θετικό σενάριο είναι 5,5 δισεκ. και το δυσμενές σενάριο 6 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα απόσβεσης στην 5ετία. 
Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του IFRs 9 απομειώνει απευθείας τα κεφάλαια και δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Με την ανακοίνωση χρήσης 2017 τον Μάρτιο 2018 οι τράπεζες θα αποκαλύψουν την συνολική ζημία από τα IFRs 9 και κάθε χρόνο θα προβαίνουν σε πρόβλεψη ίση με το 1/5 της συνολικής ζημίας άπαξ και υπάρχει η δυνατότητα της 5ετούς απόσβεσης.
Ωστόσο οι επενδυτές και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θα αποτιμήσουν χρηματιστηριακά την ζημία από το IFRs 9 εφάπαξ δηλαδή θα αφαιρέσουν στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών εφάπαξ τα 5,5 δισεκ. ή 6 δισεκ. που θα είναι η ζημία από το IFRs 9.

Από το TAR που για την Eurobank και Πειραιώς ξεκινάει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο – για Εθνική και Alpha ολοκληρώθηκε – θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες περίπου 500 με 650 εκατ οι οποίες θα εγγραφούν εφάπαξ στα αποτελέσματα χρήσης 2017 για όλες τις τράπεζες. 
Το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει ζημία που θα καταγραφεί εφάπαξ στο αποτέλεσμα.

Ως προς το stress tests η ζημία εκτιμάται μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. με βασικό σενάριο 3,7 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία από τα stress tests και το IFRs 9 και το TAR θα καταδείξουν μια συνολική ζημία όπου οι επενδυτές θα λειτουργήσουν ως εξής.
Το κάθε απόλυτο νούμερο της ζημίας από stress tests, IFRs 9 και TAR θα αφαιρεθεί εφάπαξ από το core tier 1 και θα αξιολογηθεί πόσο κοντά βρίσκονται στο 8,75% που είναι το χαμηλό core tier 1 για τις τράπεζες.
Στην ανάλυση μας η Πειραιώς και η Eurobank βρίσκονται πιο κοντά στο 8,75% με την Πειραιώς να βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση και την Eurobank να ακολουθεί.
Οι δύο τράπεζες υπό όρους θεωρητικά είναι υποψήφιες για νέα ανακεφαλαιοποίηση με την διαφορά όμως ότι η Eurobank έχει περισσότερες πηγές εσόδων από την Πειραιώς σε αυτή την φάση π.χ. λόγω κερδοφορίας από το εξωτερικό.
Η Eurobank είναι η πιο κερδοφόρος τράπεζα στο εξωτερικό αλλά λόγω της πώλησης της PostBanc στην Ρουμανία θα εγγράψει ζημία στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2017 επηρεάζοντας αρνητικά και τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου.
Η Πειραιώς εάν όντως βρίσκεται πιο κοντά από όλες τις τράπεζες στο 8,75% θα εμφανίζεται ως η πιο αδύναμη κεφαλαιακά και η αγορά θα την αποτιμά αρνητικά…και θα την «πιέζει» να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η Εθνική που εμφανίζεται μαζί με την Alpha bank σε καλύτερη θέση…πρέπει να διευθετήσει δύο ζητήματα
1)Την Εθνική Ασφαλιστική, δεν μπορεί να πάει σε stress tests χωρίς να έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της Ασφαλιστικής
2)Η πώληση της θυγατρικής της Εθνικής στην Ρουμανία προσκρούει σε εμπόδια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Συμπέρασμα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα αποδειχθεί από τους ελέγχους και τα stress tests ότι είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες.
Τις πιο ισχυρές Εθνική και Alpha bank και τις λιγότερο ισχυρές κεφαλαιακά Πειραιώς και Eurobank...ωστόσο ακόμη δεν προδικάζουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Εκτιμώμενες ζημίες από ελέγχους και stress tests των ελληνικών τραπεζών
Μείξη βασικού και δυσμενούς σεναρίου
Ποσά σε δισ ευρώ
Τράπεζες

Ζημία από IFRs 9
(5ετής απόσβεση)
Ζημία από TAR

Ζημία από stress tests

Συνολική ζημία

Πειραιώς

1,7

0,250

1,5

3,45

Εθνική

1,2

0,100

0,500

1,8

Eurobank

1,5

0,150

1

2,65

Alpha bank

1,3

0,150

0,700

2,150

Σύνολο

5,7

0,650

3,7

10,05











Σύνολο αισιόδοξου και απαισιόδοξου σεναρίου

5,5 με 6

0,500-0,800

3,5 - 4,5

8,5 – 11,3

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης