Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Βενεζουέλα είναι «καταδικασμένη» να χρεοκοπήσει – Αδύνατη η αναδιάρθρωση χρέους

Γιατί η Βενεζουέλα είναι «καταδικασμένη» να χρεοκοπήσει – Αδύνατη η αναδιάρθρωση χρέους
Το κρατικό χρέος μαζί με τα χρέη της πετρελαϊκής PDVSA το πιθανότερο είναι ότι κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 δισ. δολαρίων
Την εκτίμηση ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως τονίζει ανάλυση των Financial Times.
Στην ανάλυση της εφημερίδας δίνονται απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν το χρέος της χώρας, την άθλια πορεία της οικονομίας της και τον υψηλό κίνδυνο που κρύβει μία χρεοκοπία.
Βάσει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας το κρατικό χρέος φθάνει στα 90 δισ. δολάρια.
Ταυτόχρονα η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA έχει εκδώσει ομόλογα αξίας 28,6 δισ. δολάρια, ενώ και αρκετά δισ. δολάρια σε «υποσχετικές».



Παράλληλα πιστωτές της χώρας έχουν παραχωρήσει σε ειδικό λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας το ποσό των τεσσάρων δισ. δολαρίων.
Πάντως ο Stuart Culverhouse, οικονομολόγος της Exotix, εκτιμά ότι το συνολικό χρέος του δημοσίου τομέα της Βενεζουέλας κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 δισ. δολαρίων.
Το μεγάλο πρόβλημα –συνεχίζει το δημοσίευμα των FT – είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο οποίος έχει μιλήσει τόσο για «αναχρηματοδότηση» όσο και για «αναδιάρθρωση» χρέους.



Όμως για να υπάρξει αναχρηματοδότηση θα πρέπει να το επιθυμούν και οι πιστωτές και συνήθως σε αυτή περιλαμβάνεται και «κούρεμα» χρέους.
Με δεδομένες και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ οι πιθανότητες να υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας κρίνονται ως μηδαμινές.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ομολόγων της Βενεζουέλας είναι ο Tareck El Aissami, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση.
Ο Aissami έχει υποστεί ειδικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες των έχουν χαρακτηρίσει ως έμπορο ναρκωτικών.



Ως εκ τούτου καμία αμερικανική επενδυτική εταιρεία – οι οποίες είναι και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του χρέους της Βενεζουέλας – δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μαζί του.
«Η λογική του Maduro δεν υπάρχει.
Η επιβολή μίας συγκεκριμένης καταλυτικής ημερομηνίας για συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων γίνεται ώστε να μεταφερθεί σε αυτούς η ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων», εκτιμά ο Siobhan Morden, ειδικός της Nomura για την αγορά ομολόγων της Λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα αν και είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί άνω του 30% κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.



Παραμένει «ζωντανή» χάρη στη στήριξη που της έχουν προσφέρει Ρωσία και Κίνα.
Δεν έχει, όμως, άλλη επιλογή από το να κάνει κάτι για το χρέος της κυρίως από τη στιγμή που τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει κάτω από 10 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι σε χρυσό ο οποίος δύσκολα μπορεί να ρευστοποιηθεί.



Οι αγορές πάντως δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση της χώρας, ούτε πιστεύουν ότι θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για το χρέος.
Απόδειξη η συνεχιζόμενη «βουτιά» των ομολόγων, την ίδια ώρα που ο Standard & Poor’s έδωσε ένα ακόμη χτύπημα, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπάρχει άραγε τρόπος να ξεφύγει η Βενεζουέλα από αυτό το χάος;
Μία πιθανότητα είναι να λάβει κάποιο δάνειο από τη Ρωσία, με ενέχυρο πετρελαϊκά assets.



Με αυτό μπορεί να αποπληρώσει μέρος των πιστωτών της ή ακόμη να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων της, τα οποία άλλωστε τώρα είναι πολύ πιο φθηνά.
Μία ακόμη εναλλακτική είναι να υπάρξει «διαχωρισμός» του κράτους από την PDVSA και αφήσει την πετρελαϊκή εταιρεία να χρεοκοπήσει.
Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους επίσης μοιάζει αδύνατο να συμβεί.
Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει και μία παράλληλη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να πειστούν οι πιστωτές ότι η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ορθή πορεία.



«Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πιστωτές ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μελλοντικό χρέος είναι απίθανο να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί τους», τονίζει ο Edward Glossop, αναλυτής της Capital Economics.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μία οικονομία που καταρρέει, με τον πληθωρισμό να τρέχει με απίστευτο ρυθμό, υποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει παρά να διασωθεί.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης