Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η προεδρία του Trump είναι μεγάλη νίκη για την Κίνα

Eurasia Group: Η προεδρία του Trump είναι μεγάλη νίκη για την Κίνα
Οι πολιτικές του Donald Trump ευνοούν την Κίνα 
Οι πολιτικές του Donald Trump έχουν μετατρέψει την Κίνα σε ηγέτη της διεθνής σκηνής επεσήμανε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Eurasia Group, Ian Bremmer.
Ένα χρόνο μετά την προεδρία του, το γεγονός ότι ο Trump έχει δώσει προτεραιότητα στις αμερικανικές θέσεις εργασίας και στην οικονομία, ένα δόγμα που ονομάζεται «America First» έχει απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία, που αντανακλάται από την έξοδο της χώρας από τη συμφωνία TPP και τη σύμφωνο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
«Ο Trump είναι μονόπλευρος» δήλωσε ο Bremmer στο CNBC.
Αυτή τη στάση έχει παρουσιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping με άφθονες ευκαιρίες για την ενίσχυση της θέσης της χώρας του στη διεθνή σκηνή.
Για παράδειγμα το Πεκίνο προσχώρησε στα 11 μέλη της συμφωνία ΤΡΡ για συζητήσεις τον Μάρτιου αφού η Ουάσιγκτον αποχώρησε από το γκρουπ τον Ιανουάριο.
Πολλές χώρες παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη στροφή προς το Πεκίνο, ελλείψει άλλων ισχυρών ηγετών, δήλωσε ο Bremmer.
Όχι μόνο είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που υπογράφει επιταγές, αλλά υπερηφανεύεται για «πολύ μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας τους από μια δυτική προηγμένη βιομηχανική δημοκρατία» επεσήμανε ο ίδιος.
«Οι Κινέζοι δεν είναι υπέρ της πολυμερούς παγκοσμιοποίησης, αλλά είναι υπέρ του κινέζικου μοντέλου, που δεν έχει πολύ ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο Bremmer.
Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να περιγραφεί ως αυταρχικός καπιταλιστής και επικεντρώνεται στις επενδύσεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις υποδομές, για να υποστηρίξει πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες.
«Οι Κινέζοι σίγουρα νιώθουν νικητές όταν αν και χώρα εκτός ΕΕ έρχεται στο APEC και κοιτάζει τις επιλογές της» δήλωσε ο Bremmer.
Τα τρία ακόμη χρόνια διακυβέρνησης Trump -ενδεχομένως επτά αν κερδίσει έναν δεύτερο όρο- «θεωρείται μια μεγάλη ευκαιρία από τους Κινέζους», είπε ο Bremmer στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης