Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένα γαλλο-γερμανικό σύμφωνο για την άμυνα θα υπογράψουν τουλάχιστον 20 χώρες της ΕΕ

Reuters: Ένα γαλλο-γερμανικό σύμφωνο για την άμυνα θα υπογράψουν τουλάχιστον 20 χώρες της ΕΕ
Σε μια επίδειξη ενότητας με στόχο τη Βρετανία
Ένα νέο σύμφωνο για την άμυνα, που προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία, με στόχο τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη κοινού στρατιωτικού υλικού, αναμένεται να υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια επίδειξη ενότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ.
Μετά από χρόνια περικοπών δαπανών στην Ευρώπη και μια ισχυρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί στις 13 Νοεμβρίου 2017 στις Βρυξέλλες, θα συνδέσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ με μια αυστηρότερη αμυντική συνεργασία που θα καλύπτει στρατεύματα και όπλα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες που δεσμεύονται νομικά από το σύμφωνο, όπως ανέφεραν στο «Reuters» διπλωμάτες της ΕΕ.
Η Γαλλία θέλει μια κεντρική ομάδα κυβερνήσεων να φέρει χρήματα και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην PESCO, καθώς και την προθυμία να παρεμβαίνει στο εξωτερικό.
Από την πλευρά της, η Γερμανία προσπάθησε να διευρύνει το σύμφωνο και να το καταστήσει ανοιχτό σε όλους, κάτι που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να το καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό.
Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και περίπου 16 άλλες χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να ενταχθούν στο σύμφωνο, το οποίο θα μπορούσε τυπικά να παρουσιαστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Ορισμένα άλλα μέλη, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ιρλανδία, δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί δημοσίως.
Είναι όμως σαφές ότι η Βρετανία, η οποία προτίθεται να εγκαταλείψει το μπλοκ μετά το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016, δεν θα συμμετάσχει στο σύμφωνο, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η Βρετανία προσπάθησε επί μακρόν να εμποδίσει την αμυντική συνεργασία της ΕΕ, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν στρατό της ΕΕ.
Γάλλοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Σύμφωνο θα έχει αρκετούς τομείς στους οποίους οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συμφωνούσαν να συνεργαστούν και να δεσμεύσουν κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, των επενδύσεων και της από κοινού απόκτησης αμυντικών δυνατοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης