Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους τόκους δεν είναι ακριβή

ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους τόκους δεν είναι ακριβή
Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
Σε εξέλιξη είναι η κόντρα του υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση και τις αναφορέςε περί χρεοκοπίας χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών,  σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα.

Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς.
Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια.
Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.
Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων.
Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα:




2017

2018

2019

2020

2021

Ενοποιημένοι Τόκοι Γεν. Κυβέρνησης (σε εκατ. €)

6.015

6.445

6.469

6.648

6.824



Επιμένει ο Λιαργκόβας: Χωρίς ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Στα περί ελληνικής χρεοκοπίας επιμένει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
«Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, μετά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις εκτιμήσεις του.
«Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο.
Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε λάθος τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το ύψος των τόκων που καλείται να καλύψει το ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
«Εμείς λάθος δεν κάναμε.
Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λιαργκόβας.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το μείζον είναι πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί και ρύθμιση με μεσοπρόθεσμα μέτρα (αυτήν τη στιγμή εφαρμόζονται μόνο βραχυπρόθεσμα), τονίζοντας ότι αυτή είναι μία θέση την οποία υιοθετεί εξάλλου και η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λιαργκόβας εστίασε στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία, στη γραφειοκρατία και στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι το «κλειδί» είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία και σε μικροοικονομικό επίπεδο, καθώς διαφορετικά η μακροοικονομική πρόοδος δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα.

Τσακαλώτος: Λανθασμένες οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους τόκους

Λανθασμένες χαρακτήρισε τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι βασίστηκαν σε στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014.
«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ.Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014.
Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026, υποστήριξε ο κ.Τσακαλώτος.
Στην έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χτυπά «καμπανάκι» για την υπερφορολόγηση, τονίζοντας ότι «σκοτώνει τις επενδύσεις και δημιουργεί αντικίνητρα για την εργασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης