Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε σημείο καμπής η Ελλάδα - Επανακτά την εμπιστοσύνη της Ευρώπης

Σε σημείο καμπής η Ελλάδα - Επανακτά την εμπιστοσύνη της Ευρώπης
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη της Ευρώπης 
«Η Ελλάδα κάνει ακόμα ένα βήμα προς την απόκτηση της εμπιστοσύνης που της αξίζει από την Ευρώπη» επισημαίνει το Bloomberg με αφορμή την πορεία των κρατικών ομολόγων της χώρας αλλά και το ενδεχόμενο έκδοσης νέων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας, που έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα υποχώρησης φέτος (2017), έφτασαν σε νέο χαμηλό την τελευταία εβδομάδα λόγω των πληροφοριών ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα μεγάλο swap.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα στο μέλλον ώστε να σταματήσει εξάρτηση της από τους δανειστές.

Άνοδος της περιφέρειας

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους στην ευρωζώνη.
Το βελούδινο tapering του QE έχει διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ -ως αγοραστής- δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.
Αυτό συνέβαλε στην υποχώρηση των αποδόσεων πορτογαλικών ομολόγων κατά το ήμισυ τους τελευταίους έξι μήνες για να διαπραγματεύεται λιγότερες από 30 μονάδες βάσεις υψηλότερα από την Ιταλία.
«Η Ελλάδα έχει αποδώσει ακόμα καλύτερα, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της ακόμα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Αν και τεχνικά είναι επιλέξιμα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η επιτυχία, όμως, των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στις αρχές του 2018 θα παρείχε τελικά τις απαραίτητες συνθήκες.
Πλέον το ΔΝΤ δεν αποτελεί βαρίδιο στη διαδικασία, καθώς -μεταξύ άλλων- υποχώρησε στο θέμα των stress tests και των ΑQRs των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα εγχώριας πολιτικής, καθώς δεν αναμένονται εκλογές για τα επόμενα δύο χρόνια και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

Ο στόχος της Ελλάδας

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα για όταν βγει από την ασφάλεια του προγράμματος το επόμενο έτος (2018).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης