Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση

Σκουρλέτης: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση
Δεν υπάρχει κανένας  λόγος οι ευρωεκλογές να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, με αφορμή  το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» που έχει προαναγγείλει ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δυστυχώς, ο «Καλλικράτης», παρά τις διακηρύξεις, υπήρξε, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές, το όχημα για την περιστολή των δαπανών που προορίζονταν για τους ΟΤΑ.
Λάθος χωροταξικός σχεδιασμός, ασάφεια γύρω από το θέμα των αρμοδιοτήτων και υποστελέχωση χαρακτηρίζουν την περίοδο εφαρμογής του, ενώ όπου υπήρξαν καλές προθέσεις έμειναν στα λόγια.
Ο φόβος της κεντρικής εξουσίας μπροστά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σφράγισε τις εξελίξεις τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παραδέχτηκε ότι «διαφορετικά θα σχεδιάζαμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, εάν δεν ήμασταν σε περίοδο ισχυρότατων δημοσιονομικών περιορισμών», και πρόσθεσε ότι προωθούνται οι αναγκαίες αλλαγές που κινούνται στην κατεύθυνση της χειραφέτησης της Αυτοδιοίκησης από την κρατική εξουσία.
«Με δυο λόγια, επιδιώκουμε την αποσαφήνιση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ τους και σε σχέση με το κράτος.
Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει διαφορετικό ρόλο για τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση», όπως εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, σημαντικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως και η εμβάθυνση του ρόλου της στον τομέα των κοινωνικών δομών, ενώ ένα άλλο πεδίο αλλαγών είναι αυτό της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, αλλά και η  ενίσχυση και της λαϊκής συμμετοχής και της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.
Κληθείς να απαντήσει για τις εκλογές στους δήμους με απλή αναλογική και το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δυσλειτουργικές και αδύναμες δημοτικές Αρχές, ο κ. Σκουρλέτης, αφού σημειώνει πως «η απλή αναλογική είναι μια σημαντική παράμετρος της προωθούμενης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «η απλή αναλογική αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο τους λαϊκούς συσχετισμούς και στους δήμους και στις περιφέρειες.
Θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να φέρει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, να συντελέσει στην κοινωνική χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους».
Ακόμη, αναφέρει ότι «προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη», ενώ δεν θα  καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια, αλλά αντιθέτως, μελετάται η ενδυνάμωσή τους.
Ερωτηθείς για το αν επιμένει ότι οι δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές, απαντά πως «δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές.
Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση.
Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει».
Περαιτέρω, ο κ. Σκουρλέτης «βλέπει» η τρίτη αξιολόγηση για την ώρα να προχωρά πιο γρήγορα, σημειώνει ότι «τόσο τα δύο πρώτα μνημόνια όσο και το τρίτο προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας» και υπογραμμίζει ότι «αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τη δυνατότητα 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, την αποκατάσταση εργαζομένων που διώχθηκαν με το καθεστώς διαθεσιμότητας του κ. Μητσοτάκη, την αναζωογόνηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την προώθηση του μεγαλύτερου διαγωνισμού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων, τη στήριξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας, τον νέο νόμο για την ιθαγένεια, τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και για την ταυτότητα φύλου, τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας, για να αναφέρω μερικά μόνο».
Οσον αφορά στο θέμα της εφαρμογής του μνημονίου, υποστηρίζει ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να επιδιώκεις να υλοποιηθούν οι στόχοι για τους οποίους έχεις δεσμευτεί ως προϋπόθεση για να βγεις από τα μνημόνια και άλλο να επιδιώκεις να εμπεδωθεί και να διατηρηθεί το καθεστώς του μνημονίου, όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία».
Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων αναφέρει ότι θα ολοκληρωθεί «στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2018 θα έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ», ενώ για το πρόβλημα των συμβασιούχων σημειώνει πως «πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί» και «να προωθήσουμε την πιο δόκιμη λύση στον κατάλληλο χρόνο, που θα κινείται εντός του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης