Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση της οικειοθελούς δήλωσης για αδήλωτα εισοδήματα - Επιβεβαίωση ΒΝ

Κατατέθηκε η τροπολογία για παράταση της οικειοθελούς δήλωσης για αδήλωτα εισοδήματα - Επιβεβαίωση ΒΝ
Τι αναφέρει η τροπολογία
Την παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου 2017 της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Η τροπολογία αναφέρει: «Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται ολιγοήμερη παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών των άρθρων 57-60 του ν. 4446/2016 (Α' 240), προς διευκόλυνση των φορολογουμένων λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την υπαγωγή σε αυτή. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 1.6.2017 μέχρι και τη λήξη της παραταθείσας με τον παρόντα νόμο προθεσμίας εφαρμόζονται οι συντελεστές πρόσθετων φόρων, που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4474/2017 (Α' 80)».

Νέα παράταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα από το ΥΠΟΙΚ - Έως τις 15/11 - Επιβεβαίωση ΒΝ

Σε νέα παράταση ως τις 15/11 της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του bankingnews.gr με στόχο να καλύψει την υστέρηση των εισπράξεων από τους άμεσους φόρους.
Σχετική τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Τι έγραφε στις 31/10 το bankingnews.gr

Νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα εξετάζουν στην κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση στις εισπράξεις από την άμεση φορολογία που φθάνει τα 950 εκατ. ευρώ.   
Η προθεσμία λήγει κανονικά σήμερα (31/10) και ήδη οι εκπρόσωποι των  λογιστών έχουν ζητήσει να υπάρξει νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2017 καθώς το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την ρύθμιση κρίνεται σημαντικό.
Μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση περίπου 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αποκαλύψει εισοδήματα ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.  
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου βλέπει θετικά τα αιτήματα των λογιστών και έχει θέσει το θέμα της παράτασης της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων στους δανειστές.
Η θέση των θεσμών είναι γνωστή.
Είναι αντίθετοι σε κάθε ρύθμιση.
Ωστόσο όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τα αποτελέσματα της ρύθμισης στα δημόσια ταμεία δεν αποκλείεται να πειστούν, να δώσουν το ΟΚ και να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να δοθεί μια νέα τελευταία παράταση της προθεσμίας, πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί νέα παράταση τότε θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή νέα τροπολογία.
Οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικειοθελούς αποκάλυψης αφορούν:
-Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών).
Οι φορολογούμενοι  γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
-Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
-Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
-Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
-Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δηλώσεων Ε9.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης