Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για την κεφαλαιακή ζημία 9-10 δισ. ευρώ στις τράπεζες η ΕΚΤ θα ζητήσει άμεσα capital plans ή θα δώσει 2ετή περίοδο χάριτος;

Για την κεφαλαιακή ζημία 9-10 δισ. ευρώ στις τράπεζες η ΕΚΤ θα ζητήσει άμεσα capital plans ή θα δώσει 2ετή περίοδο χάριτος;
Το βασικό ζήτημα των τραπεζών δεν είναι μόνο η κεφαλαιακή ζημία που θα προκύψει αλλά η αντίδραση της ΕΚΤ.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες αυτό είναι 100% σίγουρο ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες.
Το ζητούμενο στα stress tests είναι το ύψος των κεφαλαιακών ζημιών και βεβαίως η «αντίδραση» της ΕΚΤ και του SSM εάν ζητήσουν δηλαδή capital plans και άμεση ανακεφαλαιοποίηση ή θα δώσουν περίοδο χάριτος 2 χρόνια με δυνατότητα και ανακεφαλαιοποίησης με Cocos μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές.
Που συγκλίνουν οι περισσότεροι;
-Το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών στην Ελλάδα τα 9,5 δισεκ. θα μηδενιστεί.
-Εάν οι τράπεζες υποχωρήσουν κάτω από το εύρος 8,75% - 9,25% σε core tier 1 τότε θα προκύψουν άμεσα κεφαλαιακές ανάγκες.
-Με βάση το IFRS 9 το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων θα προκύψει μια ζημία 5,5 με 7 δισεκ. και μαζί με τα stress tests περίπου 9 με 10 δισεκ.
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται πιθανή αρνητική επίδραση από καθυστερήσεις σε πωλήσεις θυγατρικών ή στις αναπροσαρμογές που πρέπει να υπάρξουν στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Άρα από τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018…το κεφαλαιακό απόθεμα θα μηδενίσει για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 33,5 δισεκ. κεφάλαια, 28,8 tangible book και 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία.
Το βασικό ζήτημα των τραπεζών δεν είναι μόνο η κεφαλαιακή ζημία που θα προκύψει αλλά η αντίδραση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει δύο επιλογές
1)Να ζητήσει από τις τράπεζες άμεσα capital plans και τρόπους αναπλήρωσης αυτής της ζημίας εξέλιξη που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ανακεφαλαιοποίηση
2)Να δώσει 2ετή περίοδο χάριτος και έως τα μέσα του 2020 να έχουν βρει τα απαραίτητα κεφάλαια οι τράπεζες.

Η θέση του bankingnews

Είτε με cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές, είτε με αύξηση κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περαιτέρω θωράκιση κεφαλαιακή.
Τα επιπρόσθετα κεφάλαια είναι απαραίτητα ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια πουλώντας μαζικά NPLs και έχοντας κεφαλαιακό απόθεμα ισχυρό για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από τις νέες προβλέψεις.
Αυτός είναι ο υγιής δρόμος προς την ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης