Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron υπερασπίζεται νέο νόμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας

Ο Macron υπερασπίζεται νέο νόμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Γαλλίας
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γαλλικό έδαφος σε επιθέσεις που είχαν σχεδιαστεί από ισλαμιστές, σε σχεδόν τρία χρόνια
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron υπερασπίστηκε το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, λέγοντας ότι οι Ισλαμιστές μαχητές εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη χώρα, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο ετών έφτασε στο τέλος της.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος λένε οι επικριτές ότι υπονομεύει τις πολιτικές ελευθερίες, τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, αντικαθιστώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, όταν μαχητές σκότωσαν 130 άτομα σε συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο νόμος παρέχει στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες για την αναζήτηση περιουσιών, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης και την αναστολή εκδηλώσεων που είναι πιθανό να κηρύττουν το μίσος.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ο Macron δήλωσε ότι η «τρομοκρατία των τζιχαντιστών», παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη Γαλλία.
"Η τρομοκρατία στοχεύει στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τις αξίες της, ακριβώς όπως στοχεύει στην κυβέρνηση και το κράτος.
Είμαστε εκτεθειμένοι εξαιτίας αυτού που υποστηρίζουμε", δήλωσε ο Macron.
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε γαλλικό έδαφος σε επιθέσεις που είχαν σχεδιαστεί από ισλαμιστές, σε σχεδόν τρία χρόνια.
Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης, κυρίως στη Βρετανία και το Βέλγιο.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βοήθησε τις υπηρεσίες πληροφοριών να αποτρέψουν περισσότερες από 30 επιθέσεις.
Πολλές από αυτές τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης θα κατοχυρωθούν τώρα στο νόμο, ξεσηκώνοντας κριτική από ομάδες υπεράσπισης τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Η Γαλλία έχει γίνει τόσο εθισμένη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε τώρα εισάγει πολλά από αυτά τα καταχρηστικά μέτρα στο κοινό δίκαιο", ανέφερε η ομάδα Human Rights Watch ενώπιον του κοινοβουλίου που υποστήριξε τη νομοθεσία.
Ο Macron δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα επανεξεταστεί και θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες δύο χρόνια μετά.
"Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εντός των ορίων του νόμου και με την εποπτεία των δικαστών", δήλωσε ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης