Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «κρίση» του βουτύρου «γονατίζει» τη Γαλλία - Σε απόγνωση οι καταναλωτές άδεια τα ράφια

tags :
H «κρίση» του βουτύρου «γονατίζει» τη Γαλλία - Σε απόγνωση οι καταναλωτές άδεια τα ράφια
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 7.000 ευρώ ανά τόνο από 2.500 ευρώ ανά τόνο που ήταν το 2016
Δεν έχει λάβει ακόμα μεγάλης προσοχή, αλλά οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το καλοκαίρι του 2016, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή έχουν πληγεί από την προσφορά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 7.000 ευρώ ανά τόνο από 2.500 ευρώ ανά τόνο που ήταν το 2016, σύμφωνα με την Agritel, μια πανεπιστημιακή συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι.
Στην Ευρώπη, οι τιμές κορυφώθηκαν σε περίπου 6.500 ευρώ ανά τόνο το Σεπτέμβριο του 2017, το υψηλότερο από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία αυτά το 2000.
Το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί στο τέλος των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2015, που οδήγησε σε μια πτώση της παραγωγής και σε μια δραστική πτώση των τιμών.
Αυτό οδήγησε σε περικοπές στην παραγωγή την άνοιξη του 2017.
Η μείωση αυτή της παραγωγής στην Ευρώπη, συνέπεσε και με τον περιορισμό της παραγωγής και άλλων παγκόσμιων εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι ΗΠΑ περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υψηλότερη εγχώρια ζήτηση, ενώ η Νέα Ζηλανδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως, είχε χαμηλότερη παραγωγή λόγω ξηρασίας, δήλωσε ο Pierre Begoc αναλυτής της Agritel.
Αυτό το διάγραμμα, από την ιστοσελίδα του Global Dairy Trade, δείχνει ότι οι τιμές του βουτύρου (σε δολάρια) παραμένουν κοντά στο πρόσφατο υψηλό τους.



Το πολύ αγαπητό κρουασάν στην Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπο με τις δυνάμεις των παγκόσμιων αγορών.
Η εύρεση βουτύρου για το βασικό πρωινό έχει γίνει πρόκληση σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης και η πτώση των προμηθειών έχουν ενισχύσει τις τιμές του βουτύρου, ενώ τα γαλλικά σούπερ μάρκετ δεν επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερα για το γαλακτοκομικό προϊόν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλούν το εμπόρευμά τους στο εξωτερικό.
Αυτό έχει οδηγήσει τους Γάλλους, τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν καταναλωτές βουτύρου παγκοσμίως, να μην βρίσκουν εύκολα το βασικό συστατικό για τις σάλτσες και τις τάρτες τους.
"Το ζήτημα είναι καθαρά γαλλικό και σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει ένας πόλεμος τιμών μεταξύ των γάλλων χονδρέμπορων", δήλωσε ο Thierry Roquefeuil, πρόεδρος της ομοσπονδίας παραγωγών γάλακτος της Γαλλίας (FNPL).
"Οι γάλλοι χονδρέμποροι αρνούνται να αυξήσουν τις τιμές, ακόμη και λίγα λεπτά του ευρώ, ακόμη και για το βούτυρο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων διαπιστώνουν ότι υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό για το προϊόν τους σε υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να πουλούν στο εξωτερικό".

Έχει γίνει πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία

Ενώ η Ομοσπονδία των Χονδρεμπόρων Τροφίμων της Γαλλίας υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις βουτύρου είναι ένα προσωρινό λογιστικό πρόβλημα που συνδέεται εν μέρει με τους εμπόρους  που αποθεματοποιούν το βούτυρο, το θέμα το έκανε την περασμένη εβδομάδα την εμφάνισή του στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς από τους βουλευτές, ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Stephane Travert δήλωσε ότι ελπίζει ότι σύντομα θα βρεθεί συμφωνία μεταξύ των εμπόρων χονδρικής πώλησης και των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.
"Θέλω να καθησυχάσω όλους τους καταναλωτές και να τονίσω ότι σύντομα θα βρίσκουν το βούτυρο στα ράφια των καταστημάτων και οι καταναλωτές δεν θα στερηθούν αυτό το γαλλικό εμπόρευμα που τιμά τα γαλλικά τραπέζια και είναι η υπερηφάνεια της γαλλικής γαλακτοκομικής παραγωγής", δήλωσε ο Travert στην Εθνική Συνέλευση.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το Σάββατο (28/10) από την συμβουλευτική εταιρεία Nielsen έδειξε ότι το 30% της ζήτησης βουτύρου στα γαλλικά σούπερ μάρκετ δεν καλύφθηκε την περίοδο μεταξύ 16 Οκτωβρίου και 22 Οκτωβρίου.
Το ποσοστό ανήλθε ακόμα και σε 46% σε αρκετά καταστήματα.
Το Bloomberg αναλύει λεπτομερέστερα τη μετατόπιση της δυναμικής προσφοράς και ζήτησης για το βούτυρο.
"Η έλλειψη βουτύρου στα γαλλικά σούπερ μάρκετ είναι η άμεση συνέπεια της κρίσης του γάλακτος του 2016 που οδήγησε σε πτώση της παραγωγής κατά 3%", τονίζει σε report του ο Xavier Hollandtsni, καθηγητής του Kedge Business School και ειδικός σε θέματα γεωργίας.
Η αγορά βουτύρου αντιμετώπισε επίσης μια ώθηση από την πλευρά της ζήτησης.
Το βούτυρο και το τυρί παραμένουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ειδικά στην Ασία, σύμφωνα με την Agritel.
"Η παγκόσμια ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει, καθώς η Κίνα άρχισε να ξαναγοράζει αφού σταμάτησε για λίγους μήνες προκειμένου να αξιοποιήσει τα αποθέματα της, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των τιμών του γάλακτος και του βουτύρου", δήλωσε ο Begoc.
Οι γάλλοι χονδρέμποροι δεν έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της αγοράς και έχουν κρατήσει ένα ανώτατο όριο στις τιμές, δήλωσε ο Roquefeuil.
Για τις γαλλικές γαλακτοκομικές εταιρείες, είναι ευκολότερο να εξάγουν σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι χονδρέμποροι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, είπε.
"Υπάρχει μια εξέλιξη της κατανάλωσης βουτύρου", είπε.
"Η ζήτηση είναι ισχυρή και η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κατανάλωση".
Παρακάτω είναι μια φωτογραφία των κενών ράφια σε ένα γαλλικό σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες.



Όπως αναφέρει το BBC μπορεί πραγματικά να είναι αλήθεια ότι η Γαλλία ξεμένει από βούτυρο;
Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλακτοκομικό τομέα στην Ευρώπη (μετά τη Γερμανία) δεν είναι σε θέση να προσφέρει στα νοικοκυριά αυτά τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα;
Και καταλήγει...
Η απάντηση είναι ναι... και όχι.
Ναι - υπάρχουν πράγματι ελλείψεις βουτύρου στα γαλλικά καταστήματα.
Τα ράφια αδειάζουν.
Τα προϊόντα βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ σπανίζουν πλέον με αποτέλεσμα οι γάλλοι καταναλωτές να βρίσκουν ακόμα στα ράφια μόνο πολύ ακριβές μάρκες βουτύρου.
Ένα σημείωμα σε τοπικό γαλλικό σουπερμάρκετ αναφέρει ότι "η αγορά βουτύρου αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί προβλήματα εφοδιασμού σε αυτό το κατάστημα".
Δεν υπάρχει κρίση βουτύρου.
Εάν χρειάζεστε βούτυρο, θα το βρείτε.
Αλλά είναι προφανές σε όλους ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Κάτι συμβαίνει...
Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, τα σούπερ μάρκετ έχουν ανταποκριθεί στην μεταβαλλόμενη αγορά βουτύρου παγκοσμίως, αυξάνοντας τις τιμές τους.
Στη Γαλλία, το κόστος για τον αγοραστή μιας συσκευασίας βουτύρου έχει αλλάξει ελάχιστα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές βουτύρου καθορίζονται ετησίως στη Γαλλία, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των σούπερ μάρκετ και των παραγωγών.
Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, οπότε μέχρι τότε τα σούπερ μάρκετ θα προσφέρουν την τιμή που είχε συμφωνηθεί  πριν από εννέα μήνες - όταν η τιμή του βούτυρο ήταν πολύ φθηνότερη.
Οι γάλλοι παραγωγοί δεν είναι ανόητοι.
Μπορούν να δουν ότι η παγκόσμια αγορά βουτύρου τους προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές από την εγχώρια αγορά.
Γι 'αυτό λένε "όχι" στα γαλλικά σούπερ μάρκετ και πωλούν τα  προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απάντηση στο ερώτημα - υπάρχει έλλειψη βουτύρου στη Γαλλία; είναι ναι και όχι.
Μόλις η σημερινή συσσώρευση από τους καταναλωτές μειωθεί, η Bloomberg αναμένει ότι το βούτυρο θα επιστρέψει στα γαλλικά σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο Pierre Begoc της εταιρείας παροχής συμβουλών της Agritel αναμένει ότι οι τιμές του βουτύρου θα μειωθούν μόνο ελαφρά, καθώς η παραγωγή γάλακτος θα ανακάμψει.
Είναι ένα άλλο παράδειγμα του θέματος της αύξησης του κόστους για τα βασικά στοιχεία που ποτέ δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζεται πλήρως στις επίσημες στατιστικές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης