Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O SSM δεν έχει διαμορφωμένη εικόνα για τα ελληνικά stress tests – Νέες ανάγκες σε τραπεζικά κεφάλαια θα καλυφθούν με Cocos

O SSM δεν έχει διαμορφωμένη εικόνα για τα ελληνικά stress tests – Νέες ανάγκες σε τραπεζικά κεφάλαια θα καλυφθούν με Cocos
Επίσης και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες θα αναζητηθεί φόρμουλα ώστε να καλυφθούν όχι με αυξήσεις κεφαλαίου αλλά με Cocos με μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα ήθελε να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες στα επικείμενα stress tests αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωμένη εικόνα για το εάν χρειάζονται ή όχι νέα κεφάλαια….
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από ανεπίσημες πηγές…
Επίσης και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες θα αναζητηθεί φόρμουλα ώστε να καλυφθούν όχι με αυξήσεις κεφαλαίου αλλά με Cocos με μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι η καθαρή ανακεφαλαιοποίηση και τα cocos είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός που δεν ισοδυναμεί με καθαρό κεφάλαιο.
Όπως αναφέρουν οι ανεπίσημες πηγές «τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2018 θα έχουμε μια σαφή και διαμορφωμένη εικόνα αφενός γιατί θα ξεκαθαρίσει τον ρόλο του το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πέραν αυτού ο SSM εάν η Ελλάδα έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν θέλει να αφήσει ανυπεράσπιστες τις ελληνικές τράπεζες σε δυνητικούς κινδύνους και χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως τα NPLs τα προβληματικά δάνεια»

Το bankingnews από τις αρχές Αυγούστου 2017 έχει επιχειρηματολογήσει για τους δυνητικούς κινδύνους των stress tests σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ.

Η τελική ζημία από IFRs 9, ΤΑR και stress tests μπορεί να μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισ. ευρώ

Η τελική ζημία από το IFRs 9, το TAR και τα stress tests θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews.
Με βάση την ίδια πηγή από τα IFRs 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. ή ένα εύρος μεταξύ 5,5 με 7 δισεκ.
Από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων 300 φάκελοι για κάθε τράπεζα ή συνολικά 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια επίσης θα προκύψει ζημία και στο τέλος θα έρθουν τα stress tests.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι τις μακρο-οικονομικές παραδοχές των stress tests στο δυσμενές σενάριο θα τις καθορίσει το ΔΝΤ είναι σχεδόν βέβαιο για τον τραπεζίτη που μίλησε στο bankingnews ότι το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – θα εξαλειφθεί.
Η ΕΚΤ θα επανακαθορίσει τα κατώτερα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας
Στις ελληνικές τράπεζες ο συνολικός κατώτερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένος από την ΕΚΤ είναι 12,25% για τις 3 από τις 4 τράπεζες και 13% για την Πειραιώς και 8,75% για το core tier 1.
Θα αυξηθεί το κατώτερο όριο π.χ. μπορεί να γίνει 14% αντί 12,25% της τρέχουσας περιόδου.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν εκ νέου σημαντικά τις προβλέψεις τους λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από τα IFRs 9, το TAR και τα stress tests.
Μόνο από τα IFRs 9 δηλαδή το νέο λογιστικό πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την Ανασκόπηση Προβληματικών Δανείων (τελείωσε σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσουν σε Πειραιώς και Eurobank) θα προκύψει ζημία.
Πως θα αποτιμηθούν οι κεφαλαιακές ζημίες που θα προκύψουν από τα stress tests;
Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με το SPEP την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process.
Ουσιαστικά θα αξιολογηθούν με βάση τον χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το core tier 1.
Με τα stress tests θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία.
Η κεφαλαιακή ζημία θα αφαιρεθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια και εν συνεχεία θα έρθει η ΕΚΤ και ο SSM και θα επανακαθορίσουν τόσο τον συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τον core tier 1.
Ας υποθέσουμε ότι σε μια τράπεζα με συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,25% την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ επιβάλλει να τον αυξήσει στο 15% αυτό σημαίνει έλλειμμα 2,75% σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Εάν όμως ο πραγματικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 17% π.χ. υπερκαλύπτει τον συνολικό ΝΕΟ κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15%.
Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα δεν θα χρειαστεί κεφάλαια και δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ή Cocos.  
Εάν όμως ο νέος αναπροσαρμοσμένος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ή core tier 1 μετά τα stress tests υπερκαλύπτει τους σημερινούς πραγματικούς δείκτες τότε η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μονόδρομος.

Υποσημείωση

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πρέπει να αποτιμηθούν υπό τις εξής παραδοχές
1)Ότι το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους για το δυσμενές σενάριο
2)Ότι η ΕΚΤ από το 2018 αυστηροποιεί το πλαίσιο για τα NPLs, σε κάθε νέο προβληματικό δάνειο θα πρέπει να διενεργείται πρόβλεψη στο 100%.
3)Ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιούνται ξεχωριστά από των άλλων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης