Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί θα διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής στην Ισπανία

Skynews: Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί θα διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής στην Ισπανία
Θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι καταλανικών κομμάτων, ενώ κεντρικό σύνθημα είναι το "Η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς"
Διαδηλωτές που είναι κατά της ανεξαρτησίας και θέλουν η Καταλονία να παραμείνει μέρος της Ισπανίας αναμένεται να βγουν αργότερα σήμερα Κυριακή 29/10 στους δρόμους της Βαρκελώνης, όπως αναφέρει το Skynews.
Όλα αυτά μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να διακηρύξει την ανεξαρτησία του και την αντίδραση του Rajoy με τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προχώρησε στη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, στην καθαίρεση του επικεφαλής της αστυνομίας και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Santamaria τέθηκε υπεύθυνη της περιφέρειας.
Ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont που μπορεί να φυλακιστεί ακόμα και για 30 χρόνια με κατηγορίες για εξέγερση, ζήτησε από τον κόσμο να αντισταθεί ειρηνικά στη Μαδρίτη.
Παρά το γεγονός ότι σύντομα μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στις νέες εκλογές.
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας πανηγύρισαν ανεμίζοντας καταλανικές σημαίες μετά την απόφαση του κοινοβουλίου την Παρασκευή 27/10.
Εμφανίστηκαν και μερικοί διαδηλωτές υπέρ της ενότητας με την Ισπανία, ωστόσο σήμερα Κυριακή 29/10 αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι με σύνθημα "Η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς".
Μία παρόμοια συγκέντρωση στις 8 Οκτωβρίου είχε τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Εκπρόσωποι από τα τρία καταλανικά κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι ανάμεσα στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων και του Λαϊκού Κόμματος του Rajoy.
Μία διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας το Σάββατο 28/10 στη Μαδρίτη μάζεψε αρκετές χιλιάδες πολιτών.
Στο μεταξύ ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Zinedine Zidane προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του σημερινού αγώνα της ομάδας του στην Τζιρόνα, μία πόλη που είναι προπύργιο του καταλανικού κινήματος για την ανεξαρτησία.
Η Ισπανία έφτασε σε αυτή τη συνταγματική κρίση μετά το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, όταν το 90% των Καταλανών ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 43%.
Η πλούσια περιφέρεια των 7,5 εκ. κατοίκων έχει τη δική της γλώσσα και τον δικό της πολιτισμό που καταπιέστηκαν από τη δικτατορία του Franco.
Απολάμβανε, ωστόσο, σημαντική αυτονομία μέχρι την πρόσφατη παρέμβαση της Μαδρίτης.
Πολλοί Καταλανοί υποστηρίζουν ότι πληρώνουν περισσότερους φόρους από ό,τι θα έπρεπε.
Η ισπανική κυβέρνηση κρατάει σκληρή στάση για να προλάβει ανάλογα φαινόμενα στη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης