Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Η Καταλονία ξύπνησε κάτω από την κηδεμονία του ισπανικού κράτους το Σάββατο 28/10

Le Monde: Η Καταλονία ξύπνησε κάτω από την κηδεμονία του ισπανικού κράτους το Σάββατο 28/10
Παύτηκε από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, ενώ τη διακυβέρνηση της Καταλονίας ανέλαβε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης
Η Καταλονία ξύπνησε κάτω από την κηδεμονία του ισπανικού κράτους το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, την επομένη της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, που πανηγυρίστηκε από μερίδα Καταλανών, αλλά αποδοκιμάστηκε από τη Μαδρίτη, όπως γράφει η Le Monde.
Eν αναμονή των νέων περιφερειακών εκλογών που ορίστηκαν στις 21 Δεκεμβρίου από τη Μαδρίτη, οι πανηγυρισμοί των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας κράτησε πολύ λίγο, μετά την απόφαση του Rajoy να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο.
Η ανακοίνωση ότι όλη η περιοχή είναι πλέον υπό την κηδεμονία της ισπανικής κυβέρνησης, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες αυτονομιστές στους δρόμους καταλανικών πόλεων.
Το μικρό κόμμα της ακροαριστεράς (CUP) ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "συνεχίζουμε να χτίζουμε τη δημοκρατία μας και δεν θα υποταχθούμε ούτε στον αυταρχισμό του Rajoy, ούτε στο άρθρο 155".
Το Σάββατο 28/10 θα γίνουν, πάντως, διαδηλώσεις και στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία.
Ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 27/10 την απόσχιση από την Ισπανία με μυστική ψηφοφορία και 70 ψήφους υπέρ, επί συνόλου 135 βουλευτών, καθώς απείχε η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εν συνεχεία ο Rajoy ανακοίνωσε την καθαίρεση του Puigdemont, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Το Σάββατο 28/10 το πρωί η Μαδρίτη έπαυσε από τα καθήκοντά του και τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.
Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και το κλείσιμο των καταλανικών "αντιπροσωπιών" σε διάφορα μέρη του κόσμου.
" Η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα για να εμποδίσει την ομηρία της πλειοψηφίας των Καταλανών και τη θέλησή τους να μείνουν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rajoy.
Το Σάββατο 28/10 επίσης, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria τέθηκε επικεφαλής των κρατικών λειτουργών που θα αναλάβουν τα καθήκοντα που είχαν οι Καταλανοί ηγέτες.
Αλλά οι συνέπειες αυτής της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας είναι ανυπολόγιστες.
Απηχώντας την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker υποστήριξε ότι "η ΕΕ δεν χρειάζεται άλλες ρωγμές".
Η διεθνής κοινότητα πήρε επίσης σύσσωμη το μέρος της κυβέρνησης του Rajoy, υποστηρίζοντας ομόφωνα τον σεβασμό της στο κράτος δικαίου.
Ο Carles Puigdemont δεν έχει από την πλευρά του τοποθετηθεί επίσημα μετά την καθαίρεσή του, ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο να του απαγγελθούν κατηγορίες από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας για "εξέγερση", αλλά ακόμα και να φυλακιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης