Τελευταία Νέα
Διεθνή

American Enterprise Institute: Πώς η Βενεζουέλα μπορεί να «κλείσει» μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση χρέους

American Enterprise Institute: Πώς η Βενεζουέλα μπορεί να «κλείσει» μία επιτυχημένη αναδιάρθρωση χρέους
Τρία βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν και να είναι προς το συμφέρον τόσο των επενδυτών όσο και της χώρας
Κάθε φορά που κάποιος διαβάζει για τη Βενεζουέλα, το πρώτο που σκέφτεται είναι πότε τελικά   θα κηρύξει χρεοκοπία, έστω και εάν είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα της υφηλίου.
Δεν είναι, όμως, όλοι τόσο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της Βενεζουέλας, όπως αποδεικνύει έκθεση του Adam Lerrick, στελέχους της κυβέρνησης Trump και οικονομολόγου στο American Enterprise Institute.
Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρέος της Βενεζουέλας – η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως μία περίπτωση που «η Αργεντινή συναντά την… Ελλάδα» - πριν υπάρξει αναδιάρθρωσή του.
Ο Lerrick καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν στο κρατικό χρέος «ενσωματωθεί» και το συνολικό χρέος της πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA τότε η αναδιάρθρωση θα είναι μία πιο εύκολη διαδικασία και επίσης θα είναι επιτυχημένη.
Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος του American Enterprise Institute το χρέος της χώρας που βρίσκεται υπό ξένο δίκαιο έχει την παρακάτω διάρθρωση:

1. Κρατικά ομόλογα αξίας 35 δισ. δολάρια,
2. Ομόλογα της Petroleos de Venezuela SA (PDVSA): 25 δισ. δολάρια,
3. «Υποσχετικές» (promissory notes) της PDVSA προς προμηθευτές της: υπολογίζονται στα πέντε δισ. δολάρια,
4. Διμερή δάνεια με Κίνα και Ρωσία: υπολογίζεται ότι φθάνουν στα 50 δισ. δολάρια,
5. Πιστώσεις από προμηθευτές και
6. Αποζημιώσεις που κατοχυρωθεί δικαστικά προς ξένους επενδυτές οι οποίοι έχασαν χρήματα είτε γιατί ακυρώθηκαν ιδιωτικοποιήσεις είτε γιατί υπήρξαν αναγκαστικές κρατικοποιήσεις.

Ο Lerrick προτείνει, λοιπόν, τα ομόλογα της PDVSA (υπολογίζονται όπως φαίνεται παραπάνω στα 30 δισ. δολάρια) να μεταφερθούν στο κράτος, με τους επενδυτές να αποδεχθούν να λάβουν κρατικό χρέος ανάλογης αξίας με τα ομόλογα της πετρελαϊκής εταιρείας που έχουν στην κατοχή τους.
Ταυτόχρονα προτείνει μία διαδικασία τριών βημάτων ώστε η αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας να καταστεί επιτυχημένη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Βάσει αυτής της διαδικασίας:

α. Όλα τα assets της PDVSA που έχουν αξία θα μεταφερθούν στην κυβέρνηση μέσω απόφασης της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας.
Ταυτόχρονα θα ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες παραχώρησης πετρελαίου που έχει υπογράψει η εταιρεία.
β. Η PDVSA μαζί με την κυβέρνηση θα καταθέσουν μία προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων της εταιρείας που κατέχουν ξένοι επενδυτές.
Βάσει της συμφωνίας τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της πετρελαϊκής θα ανταλλαχθούν με ίσης αξίας μη εξασφαλισμένα κρατικά ομόλογα (ανταλλαγή ένα δολάρια για ένα δολάριο) για τα οποία θα ισχύουν οι ίδιοι όροι που ίσχυαν για τα ομόλογα της πετρελαϊκής.
γ. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα προχωρήσει σε μία «κλασσική» μορφή αναδιάρθρωσης χρέους τόσο για τα δικά της ομόλογα όσο και για τα καινούργια που θα έχουν εκδοθεί (λόγω της ανταλλαγής με τα ομόλογα της PDVSA).
Με απλά λόγια όλες οι υποχρεώσεις της PDVSA θα μεταφερθούν στο κράτος.

Υπάρχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο τονίζει ο Lerrick και καθιστά τη Βενεζουέλα αλλά κυρίως το εταιρικό χρέος της PDVSA μία «ειδική περίπτωση».
Σημειώνει ότι όλα τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της PDVSA βρίσκονται στη Βενεζουέλα και υπόκεινται στους νόμους της χώρας.
Ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της PDVSA είναι τα συμβόλαια ανταλλαγής πετρελαίου που υπογράφει τα οποία, όμως, της τα παρέχει – βάσει του νόμου – το ίδιο το κράτος.
Ο νόμος μπορεί να αλλάξει και το κράτος να ακυρώσει με το… «έτσι θέλω» αυτά τα συμβόλαια.
Επίσης το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που βρίσκεται εκτός Βενεζουέλας είναι η Citgo, θυγατρική της στις ΗΠΑ.
Όμως η PDVSA ουσιαστικά δεν έχει καμία μετοχή της εν λόγω εταιρείας, καθώς το 50,1% έχει «μεταφερθεί» σε ομάδα ομολογιούχων και το 49,9% στη ρωσική εταιρεία Rosneft.
Ουσιαστικά ο Lerrick υπονοεί ότι οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη ενός ομολογιούχου ενάντια στη PDVSA μάλλον θα στεφθεί από πλήρη αποτυχία, με δεδομένο ότι όλα τα περιουσιακά της στοιχεία προστατεύονται από τους νόμους που ισχύουν στη Βενεζουέλα και οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και φυσικά όχι προς όφελος των ξένων επενδυτών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης