Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζική πηγή: Η τελική ζημία από IFRs 9, ΤΑR και stress tests μπορεί να μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισ.

Τραπεζική πηγή: Η τελική ζημία από IFRs 9, ΤΑR και stress tests μπορεί να μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισ.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Η τελική ζημία από το IFRs 9, το TAR και τα stress tests θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews.
Με βάση την ίδια πηγή από τα IFRs 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. ή ένα εύρος μεταξύ 5,5 με 7 δισεκ.
Από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων 300 φάκελοι για κάθε τράπεζα ή συνολικά 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια επίσης θα προκύψει ζημία και στο τέλος θα έρθουν τα stress tests.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι τις μακρο-οικονομικές παραδοχές των stress tests στο δυσμενές σενάριο θα τις καθορίσει το ΔΝΤ είναι σχεδόν βέβαιο για τον τραπεζίτη που μίλησε στο bankingnews ότι το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – θα εξαλειφθεί.
Η ΕΚΤ θα επανακαθορίσει τα κατώτερα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας
Στις ελληνικές τράπεζες ο συνολικός κατώτερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένος από την ΕΚΤ είναι 12,25% για τις 3 από τις 4 τράπεζες και 13% για την Πειραιώς και 8,75% για το core tier 1.
Θα αυξηθεί το κατώτερο όριο π.χ. μπορεί να γίνει 14% αντί 12,25% της τρέχουσας περιόδου.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν εκ νέου σημαντικά τις προβλέψεις τους λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από τα IFRs 9, το TAR και τα stress tests.
Μόνο από τα IFRs 9 δηλαδή το νέο λογιστικό πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την Ανασκόπηση Προβληματικών Δανείων (τελείωσε σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσουν σε Πειραιώς και Eurobank) θα προκύψει ζημία.
Πως θα αποτιμηθούν οι κεφαλαιακές ζημίες που θα προκύψουν από τα stress tests;
Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με το SPEP την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process.
Ουσιαστικά θα αξιολογηθούν με βάση τον χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το core tier 1.
Με τα stress tests θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία.
Η κεφαλαιακή ζημία θα αφαιρεθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια και εν συνεχεία θα έρθει η ΕΚΤ και ο SSM και θα επανακαθορίσουν τόσο τον συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τον core tier 1.
Ας υποθέσουμε ότι σε μια τράπεζα με συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,25% την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ επιβάλλει να τον αυξήσει στο 15% αυτό σημαίνει έλλειμμα 2,75% σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Εάν όμως ο πραγματικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 17% π.χ. υπερκαλύπτει τον συνολικό ΝΕΟ κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15%.
Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα δεν θα χρειαστεί κεφάλαια και δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Εάν όμως ο νέος αναπροσαρμοσμένος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ή core tier 1 μετά τα stress tests υπερκαλύπτει τους σημερινούς πραγματικούς δείκτες τότε η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μονόδρομος.

Υποσημείωση

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πρέπει να αποτιμηθούν υπό τις εξής παραδοχές
1)Ότι το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους για το δυσμενές σενάριο
2)Ότι η ΕΚΤ από το 2018 αυστηροποιεί το πλαίσιο για τα NPLs, σε κάθε νέο προβληματικό δάνειο θα πρέπει να διενεργείται πρόβλεψη στο 100%.
3)Ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιούνται ξεχωριστά από των άλλων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης