Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα exit poll δείχνουν ευρεία νίκη του Abe στην Ιαπωνία - Kερδίζει 311 έδρες επί συνόλου 465

Reuters: Τα exit poll δείχνουν ευρεία νίκη του Abe στην Ιαπωνία - Kερδίζει 311 έδρες επί συνόλου 465
Χωρίς αντίπαλο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σκέφτεται να αλλάξει και το Σύνταγμα που χρονολογείται από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο
Το κυβερνητικό μπλοκ του Shinzo Abe οδεύει προς μία μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής 22/10 και ο ίδιος βάζει πλώρη για να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LPD) του Abe αναμένεται σύμφωνα με τα exit poll να κερδίσει 311 έδρες, επί συνόλου 465, διατηρώντας έτσι την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή.
Μία ευρεία νίκη, την οποία προβλέπουν σχεδόν όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα δώσει στον Abe τη δυνατότητα να επανεκλεγεί και στην ηγεσία του κόμματός του τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σημαίνει επίσης ότι η Abenomics, η οικονομική πολιτική υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα 23/10.
Πάντως, ο κυβερνητικός εταίρος του Abe, το κόμμα Komeito είναι επιφυλακτικό σχετικά με πιθανή αλλαγή του συντάγματος, το οποίο γράφτηκε μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Άλλα κόμματα από την αντιπολίτευση θέλουν αλλαγές, αλλά χωρίς να προχωρούν σε λεπτομέρειες.
Οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθούν από τα 2/3 και στις δύο Βουλές και μετά από την πλειοψηφία σε δημοψήφισμα που θα γίνει.
Ο Abe είχε πει ότι χρειάζεται μία νέα εντολή για να διαχειριστεί μία εθνική κρίση λόγω της επιθετικότητας της Β. Κορέας και της γήρανσης του πληθυσμού στην Ιαπωνία.
Προκύρηξε εκλογές εν μέσω σύγχυσης στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και εκμεταλλευόμενος μία άνοδο της δημοτικότητάς του μέσα στη χρονιά.
Ο Abe στηρίζει και τη σκληρή στάση του Trump απέναντι στη Βόρεια Κορέα και ο Αμερικάνος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί την Ιαπωνία στις 5-7 Νοεμβρίου για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.
Η κίνηση του Abe έμοιαζε ριψοκίνδυνη, διότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το LPD έχανε έδαφος, ειδικά από τη στιγμή που η κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike εκτόξευσε το δικό της συντηρητικό Κόμμα της Ελπίδας.
Το συγκεκριμένο κόμμα έκανε ζημιά στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, που αποφάσισε να μην κατεβάσει δικούς του υποψήφιους.
Αλλά και η ίδια η Koike δεν διεκδίκησε έδρα στην Κάτω Βουλή και ήταν στο Παρίσι ανήμερα των εκλογών για μία εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή.
Το νέο Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας που προέκυψε από τους Φιλελεύθερους θα παλέψει με το κόμμα της Koike για το ποιο θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αν και αμφότερα υπολείπονται κατά πολύ των ποσοστών και των εδρών του LPD.
Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μία ήττα της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της διάσπασής της, παρά για μία μεγάλη νίκη του Abe, που την προηγούμενη φορά κυβέρνησε με το 25% όσων κατέβηκαν να ψηφίσουν.
Την Κυριακή 22/10 η συμμετοχή ήταν λίγο μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 53,7%, παρά την καταρρακτώδη βροχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης