Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Χαρίτσης: Τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νέος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Α. Χαρίτσης
Τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο οποίος μίλησε για σαφή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και μάλιστα,  οι  ξένες άμεσες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Αυτό, δηλαδή η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος,  σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση,  επιβεβαιώνεται ακόμη από τις καθημερινές συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές οι οποίοι εκδηλώνουν αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα κι αντίστοιχη ήταν η εικόνα και από τις επαφές στις ΗΠΑ, αλλά και από τις συναντήσεις με Γάλλους και Ιταλούς επενδυτές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι.
Ο ίδιος παραδέχεται πως «προβλήματα βεβαίως εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εδώ και δεκαετίες», τονίζοντας ότι «τα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα: Πρόσφατα, συστήσαμε διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων.
Η επιτροπή αυτή ξεμπλόκαρε σε λίγες μόλις εβδομάδες επενδύσεις ύψους 670 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν βαλτώσει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Αναφερόμενος στις επαφές στις ΗΠΑ, είπε πως «δεν χρειάστηκε να πείσουμε τους επενδυτές και τους θεσμικούς παράγοντες που συναντήσαμε για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα δύο τελευταία χρόνια και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται.
Εκείνο που μας ζητούν τώρα είναι το πού να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους, σε ποιους τομείς προτεραιότητας δηλαδή, με βάση και το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ήδη υλοποιούμε.
Σχέδιο που δυστυχώς δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ουραγός στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Σημείωσε δε, πως εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για κλάδους της πραγματικής οικονομίας - στην ενέργεια, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στις μεταφορές, στον τουρισμό, αλλά και στις νέες τεχνολογίες, «πράγμα που δείχνει και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ιδιαίτερα μορφωμένων εργαζομένων της Ελλάδας».
Για την επένδυση του Ελληνικού σημείωσε πως τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διασφαλίζουν την υλοποίηση της επένδυσης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και «από εκεί και πέρα, όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται.
Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι αξίες καθαυτές, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας.
Δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά μοναδικά πλεονεκτήματα που προσθέτουν μεγάλη αξία στις επενδύσεις.
Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατ. τουρίστες το χρόνο στην Ελλάδα και καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η οικονομική ανάπτυξη λοιπόν περνάει μέσα από την προστασία και την ανάδειξή τους, όχι την υποβάθμισή τους».
Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί νέος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τέσσερα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 320 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, την στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με το στοχευμένο πρόγραμμα "Επιχειρώ Έξω"  και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ τέλος, ξεκινά και το μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών "Εξοικονομώ κατ' οίκον", ύψους 500 εκατ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης