Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed): Η επανεξέταση των ρυθμιστικών κανονισμών των τραπεζών χρειάζεται προσοχή και ισορροπία

Mester (Fed): Η επανεξέταση των ρυθμιστικών κανονισμών των τραπεζών χρειάζεται προσοχή και ισορροπία
Ο διεθνής συντονισμός είπε είναι επίσης σημαντικός οδηγώντας σε "πιο αποτελεσματικά ρυθμιστικά καθεστώτα"
H πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed, Federal Reserve) του Κλίβελαντ, Loretta Mester, παρουσίασε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την προσέγγιση των αλλαγών στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας την ανάγκη να προσαρμοσθούν οι κανόνες σε κινδύνους, να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία ν και να επιδιωχθεί η απλότητα, όχι όμως η υπερ-απλούστευση.
Οι παρατηρήσεις της Mester έρχονται σε αντίθεση με το έντονη διάθεση της κυβέρνησης Trump και του Κογκρέσου, για την κατάργηση πολλών από τους τραπεζικούς κανονισμούς, που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009, που ο τραπεζικός κλάδος θεωρεί ως δαπανηρούς, ιδιότυπους και υπερβολικά περίπλοκους.
Η Mester είπε σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο Columbia ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, χρειάζονται ένα πλαίσιο που να τους επιτρέπει να μειώσουν την επιβάρυνση των μικρών τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα υψηλότερα πρότυπα για τις συστημικά επικίνδυνες τράπεζες.
"Για τις μεγάλες τράπεζες, ο συνδυασμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων βάσει κινδύνων, των απαιτήσεων ρευστότητας και των ετήσιων προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων είναι κατάλληλος", ανέφερε η Mester, άποψη που εξέφρασαν κι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ.
Ο διεθνής συντονισμός, είπε, είναι επίσης σημαντικός, οδηγώντας σε "πιο αποτελεσματικά ρυθμιστικά καθεστώτα".
Τέλος, η απλούστευση των κανονισμών, είπε η Mester, είναι ένας καλός στόχος, εκτός από το γεγονός ότι τα πράγματα καθιστώνται λιγότερο αποτελεσματικά.
Η κατάρρευση μεγάλων τραπεζών, είπε, είναι ένα παράδειγμα μιας προφανώς απλής λύσης στο πρόβλημα "too big to fail" που θα "προκαλούσε ακούσιες και αντιπαραγωγικές συνέπειες".
Η Yellen, η οποία συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος εξετάζει εάν θα την διατηρήσει ή θα την αντικαταστήσει όταν λήξει η θητεία της τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είπε ότι η ρύθμιση στις τράπεζες δεν έχει πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και έχει ζητήσει να ληφθούν υπόψη μόνο οι μικρές αλλαγές στους τραπεζικούς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης