Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Αυστρία συνθλίβει τις ελπίδες για κατάρρευση του λαϊκισμού στην Ευρώπη

FT: Η Αυστρία συνθλίβει τις ελπίδες για κατάρρευση του λαϊκισμού στην Ευρώπη
Το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών απέδειξε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν έχει περιοριστεί
Στην άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρονται οι Financial Times, καθώς μετά τις εκλογές στην Αυστρία διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών για το τέλος της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη κυρίως μετά τις γαλλικές εκλογές και τη νίκη του Emmanuel Macron.
Οι εκλογές στην Αυστρία ήταν μια υπενθύμιση του πως δύο χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση, οι λαϊκίστικες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τη διάχυτη οργή σχετικά με το θέμα για να κερδίσουν εκλογικά κέρδη και να επηρεάσουν την εθνική πολιτική.
Το ποσοστό του εθνικιστικού FPO ξεπέρασε το 26% που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα μετά το 1999, όταν ήταν υπό την ηγεσία του Jörg Haider.
Οι FT σχολιάζουν το γεγονός ότι η άνοδος του FPO ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις γερμανικές εκλογές, όπου το AfD συγκέντρωσε το 13% των ψήφων καταλαμβάνοντας 92 έδρες σε μια βουλή 709 εδρών.
Αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πανικοβλήθηκαν μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές εκλογές, δήλωσε η Heather Grabbe του Open Society European Policy Institute στις Βρυξέλλες, αλλά η νίκη του Macron έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η πρόκληση από την ακροδεξιά ξεπεράστηκε.
«Ο δομικοί παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο του λαϊκισμού εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ιδίως οι πολλοί ψηφοφόροι που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από τα μεγάλα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς», δήλωσε η Grabbe.
Στην Αυστρία, ο Kurz αναμένεται ότι θα καθησυχάσει τους συμμάχους για τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις του.
Έχει θέσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα υπέρ της Ευρώπης ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.
Ενώ το FPO ευθυγραμμίζεται με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, ο Kurz δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα επιβεβαιώσει τον παραδοσιακό ρόλο της Αυστρίας ως «γέφυρα» μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης και θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τις συγκρούσεις.
Παρόλα αυτά, ως καγκελάριος, ο Kurz θα συνεχίσει να πιέζει για θεσμικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ.
Θέλει πιο γρήγορη λήψη αποφάσεων και απορρίπτει πολλές από τις προτάσεις του Macron, υποστηρίζοντας την επιστροφή εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις.
«Εν μέσω των πιο σκοτεινών διαθέσεων, η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας, που πολλοί πίστευαν ότι θα αποδείκνυε ότι το μπλοκ έχει επιστρέψει από το χείλος του γκρεμού κι ότι ήταν έτοιμο να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον, θα είναι πολύ λιγότερο θριαμβευτική από ό,τι ελπίζαμε» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης