Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νηρεύς και Σελόντα στο στόχαστρο επενδυτών - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα και πόσο θα επηρεάσουν το τίμημα εξαγοράς

Νηρεύς και Σελόντα στο στόχαστρο επενδυτών  - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα και πόσο θα επηρεάσουν το τίμημα εξαγοράς
Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Σελόντα, αρνητική η καθαρή θέση του ομίλου – Σε καλύτερη μοίρα η Νηρεύς
Δύο καθαρά εξαγωγικές εταιρείες βρίσκονται εδώ και μήνες στο προσκήνιο, καθώς μετά τη διάσωσή τους από τις τράπεζες, σειρά έχει η πώληση των εν λόγω εταιρειών.
Σελόντα και Νηρεύς σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο στόχαστρο επενδυτών που ενδιαφέρονται να τις αγοράσουν.
Ο κλάδος έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια με πολλές εταιρείες να βάζουν λουκέτο, ενώ ο χρηματιστηριακός κλάδος έχει μειωθεί δραματικά.
Εσχάτως η Γαλαξίδι, λόγω δημόσιας πρότασης αποχώρησε από το ταμπλό και έχουν μείνει μόνο η Σελόντα και η Νηρεύς.
Η Σελόντα από τις συνολικές τις πωλήσεις στο εξωτερικό πραγματοποιεί το 89%.
Στο εξάμηνο πέτυχε αύξηση πωλήσεων 6,7% οι οποίες ανήλθαν στα 90,58 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες γραμμές δεν ήταν καλές.
Αρνητικό κατά 13,8 εκατ. ευρώ το EBITDA και ζημιές μετά από φόρους 16,2 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές σε συνδυασμό με τις ζημιές των προηγούμενων ετών και τις υπόλοιπες γραμμές της λογιστικής κατάστασης σαφέστατα και θα επηρεάσει την τιμή πώλησης.
Η καθαρή θέση του ομίλου έγινε ξανά αρνητική κατά 7,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 253,3 εκατ. ευρώ.
Περίπου στα 170 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι τραπεζικές υποχρεώσεις.
Σε επίπεδο ταμειακών ροών οι λειτουργικές ήταν θετικές κατά 2 εκατ. ευρώ αλλά λόγω επενδυτικών και χρηματοδοτικών τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση στο ταμπλό ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και είναι φανερό πως ο νέος επενδυτής θα πρέπει εκτός των χρημάτων που θα δώσει στις τράπεζες για την εξαγορά, να βάλει το χέρι ξανά στην τσέπη και να βελτιώσει την καθαρή θέση.
Για την Νηρεύς τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα.
Η αύξηση του όγκου των πωλήσεων κάλυψε τη μείωση της τιμής και έτσι οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 102 εκατ. ευρώ από 95,4 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΒΙTDA γύρισαν θετικά κατά 5,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 1 εκατ. ευρώ αλλά δεν ήταν αρκετά για να φέρουν κέρδη στην τελική γραμμή.
Έτσι εμφάνισε ζημιές 1,9 εκατ. ευρώ από 7,6 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 129,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 242,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 151 εκατ. ευρώ.
Καλές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 12,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 15,6 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα από πωλήσεις 102 εκατ. ευρώ γίνονται τα 20,3 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 75 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση, αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων είναι πενιχρή έως αρνητική ανάλογα με τη χρονιά.
Η συγκέντρωση του κλάδου αν οδηγήσει σε περιστολή δαπανών σίγουρα θα είναι θετικό, κάτι που προσπάθησαν να κάνουν και οι προηγούμενες διοίκησης.
Ακούστηκαν βέβαια αρκετά τότε ακόμα και για τις αμοιβές τους για παράδειγμα.
Αυτό που παρατηρεί κάποιος είναι πως στο εξάμηνο, με τραπεζική διοίκηση, είναι πως οι αμοιβές στελεχών και διοίκησης της Νηρεύς ανήλθαν στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ της Σελόντα ανήλθαν στις 420 χιλ. ευρώ.
Ο κλάδος απαιτεί τεράστια κεφάλαια κίνησης μέχρι το ψάρι να μπορέσει να βγει στην αγορά για πώληση, εξέλιξη που συμβάλει στην αύξηση του δανεισμού.
Παράλληλα πολλές επιχειρήσεις αγοράζουν με μεγάλες πιστώσεις (βλ. σούπερ μάρκετ), ενώ και οι τιμές των ψαριών δέχονται κατά διαστήματα μεγάλες πιέσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης