Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν έριξε φως στα ελληνικά προβλήματα η Σύνοδος του ΔΝΤ ελλείψει γερμανικής κυβέρνησης και το πολλαπλό μήνυμα Draghi

Δεν έριξε φως στα ελληνικά προβλήματα η Σύνοδος του ΔΝΤ ελλείψει γερμανικής κυβέρνησης και το πολλαπλό μήνυμα Draghi
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούν να εξεταστούν τα βασικά ζητήματα της Ελλάδος όσο δεν υπάρχει γερμανική κυβέρνηση.
«Δεν πήραμε απαντήσεις στα βασικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα»
«Η Σύνοδος του ΔΝΤ στις 13 και 15 Οκτωβρίου δεν έδωσε ορατότητα στο ζήτημα του χρέους και της μεταβατικής περιόδου μετά το μνημόνιο»
«Όλες οι πλευρές είναι επιφυλακτικές καθώς δεν υπάρχει στο προσκήνιο ο βασικός παίκτης δηλαδή η Γερμανική κυβέρνηση.
Μετά τον σχηματισμό της Γερμανικής Κυβέρνησης θα ληφθούν αποφάσεις στα βασικά ελληνικά ζητήματα».
«Θολό τοπίο η Σύνοδος του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν δόθηκαν απαντήσεις στα βασικά ζητήματα»
Οι απαντήσεις αυτές προέρχονται από τραπεζίτες και στελέχη που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον και παρακολουθούν την Σύνοδο του ΔΝΤ.
Από την συνάντηση της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ με τον Ε. Τσακαλώτο το έλληνα υπουργό οικονομικών πέραν της αναφοράς ότι πρέπει να κλείσει έγκαιρα η 3η αξιολόγηση ώστε να προωθηθούν τα μέτρα για το χρέος - δηλαδή τα αυτονόητα - δεν προέκυψε κάτι άλλο ανατρεπτικό του κλίματος που κυριαρχεί στις σχέσεις Ελλάδος - δανειστών.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούν να εξεταστούν τα βασικά ζητήματα της Ελλάδος όσο δεν υπάρχει γερμανική κυβέρνηση.
Το μόνο που προσπάθησε να πάρει η Ελλάδα από την Σύνοδο του ΔΝΤ είναι ένα καθαρό διάδρομο ώστε να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η 3η αξιολόγηση θα κλείσει μεταξύ 18 και 22 Ιανουαρίου του 2018 καθώς έως τότε θα έχει σχηματιστεί γερμανική κυβέρνηση.
Ένα σημαντικό στοιχείο που έμμεσα αποκόμισαν κυρίως οι έλληνες τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον είναι ότι ΔΝΤ και Γερμανία… θα ξαναπαίξουν ένα παιχνίδι καθυστερήσεων για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Και ενώ η Ελλάδα θα ήθελε να ανοίξει Μάρτιο 2018 το ζήτημα του χρέους δεν είναι σαφές εάν ανοίξει εκείνη την περίοδο.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν πήρε κάποια «καθαρή» απάντηση για τις προθέσεις του ΔΝΤ.
Με βάση ορισμένες πηγές «ειπώθηκε ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα αλλά οι οριστικές αποφάσεις για βασικά ζητήματα θα εξεταστούν αρχές 2018»
Και ενώ η Σύνοδος του ΔΝΤ δεν έριξε φως στα ελληνικά προβλήματα τόσο ο Drgahi της ΕΚΤ όσο και η Nouy του SSM έστειλαν ενδιαφέροντα μηνύματα που αφορούν και την Ελλάδα.
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της 3ης αξιολόγησης ώστε να αποκτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά της η Nouy του SSM που εποπτεύει τις τράπεζες ξεκαθάρισε ότι τα νέα μέτρα για τα NPLs έχουν στόχο την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έφθασε το 1 τρισεκ. και έχει υποχωρήσει στα 865 δισεκ. ευρώ.
Οι νέες προτάσεις της ΕΚΤ είναι ότι για όσα νέα NPLs προβληματικά δάνεια προκύπτουν οι τράπεζες πρέπει να διενεργούν πρόβλεψη στο 100% από το 2018.
Ωστόσο η βασική ανησυχία δεν είναι το πολύ αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο αλλά ότι στην αγορά θα υπάρχουν 2 ταχύτητες τα παλαιά NPLs με προβλέψεις στο 50% και τα νέα NPLs με προβλέψεις στο 100%.
Όλα αυτά δείχνουν ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις από τις αγορές που είναι ο βασικός κριτής ώστε να κλείσει το χάσμα παλαιών και νέων προβλέψεων….και αυτό σημαίνει αύξηση των προβλέψεων και στα παλαιά προβληματικά δάνεια (NPLs).

Η στρατηγική του ΔΝΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Το ΔΝΤ θα αναμένει τα stress tests τον Μάιο του 2018 της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και δεν πρόκειται να επαναφέρει στο προσκήνιο ζήτημα για το ελληνικό banking ήταν το μήνυμα του Thomsen του υπεύθυνου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του ΔΝΤ στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο πίσω από αυτή την στάση ουδετερότητας του ΔΝΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και τα stress tests κρύβεται περίτεχνα…η πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ έκανε πίσω με τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες ικανοποιώντας την ΕΚΤ που θεωρούσε εξωθεσμική την παρέμβαση του Ταμείου αλλά από την άλλη η ΕΚΤ έχει δεχθεί μέρος των βασικών ανησυχιών του Ταμείου για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πίσω από την ουδετερότητα του ΔΝΤ και την θεσμική ουδετερότητα της ΕΚΤ έχει επέλθει συμφωνία η οποία θα καταλήξει σε κεφαλαιακές ζημίες…
Το κύριο ερώτημα πλέον δεν είναι εάν θα υπάρξουν κεφαλαιακές ζημίες στις τράπεζες από 5,5 με 6 δισεκ. στο βασικό και 8 δισεκ. στο δυσμενές αλλά εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί το 2018 ή το 2019.
Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν το εξής το 2018 θα έχουν περάσει 3 χρόνια από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Κάθε 3 ή 4 χρόνια στο παρελθόν – προ της κρίσης – οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνταν.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μειώνουν τα NPEs ύψους 102 δισεκ. με προοπτική τα 66 με 70 δισεκ. το 2019.
Θα έχουν απομείνει 70 δισεκ. και το βασικό ερώτημα είναι το μέγεθος αυτό των προβληματικών δανείων θα θεωρείται ανησυχητικά υψηλό το 2019;
Ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο αρχίζει να καθίσταται πιο αυστηρό.
Από το 2018 τα νέα NPLs θα πρέπει να έχουν πρόβλεψη 100% ενώ τα παλαιά δάνεια θα έχουν πρόβλεψη 50%...
Υπάρχει λογική σε αυτή την χαοτική απόκλιση;
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι έχει κάνει ευρύτερο deal με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπερ σημαίνει ότι οι θέσεις του ειδικά στις ελληνικές τράπεζες θα περάσουν…

Αυξήσεις κεφαλαίου ή cocos το 2018 ή 2019;

Αυξήσεις κεφαλαίου ή μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές τα γνωστά cocs θα έχουμε στις τράπεζες το 2018 ή 2019;
Οι αυξήσεις κεφαλαίου 5 με 7 δισεκ όσο και εάν πολύ τις θεωρούν καταστροφή…θα αποδειχθούν καίριας σημασία για την μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού banking και θα αποδειχθούν καταλύτης για την επίλυση των NPLs.
Αυξήσεις κεφαλαίου με συνδυασμό μεγάλων πωλήσεων προβληματικών δανείων τύπου Unicredit (ΑΜΚ 13 δισ και πώληση NPLs 17 δισ) θα αποδειθχεί η λύσςη του μέλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης