Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Lagarde για την παγκόσμια οικονομία: Ο ήλιος λάμπει αλλά εμείς πρέπει να στερεώσουμε την οροφή - Ώρα για δράση

tags :
H Lagarde για την παγκόσμια οικονομία: Ο ήλιος λάμπει αλλά εμείς πρέπει να στερεώσουμε την οροφή - Ώρα για δράση
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερτόνισε, πως όλα τα μέλη του Ταμείου συμφώνησαν στο ό,τι είναι η ώρα της δράσης για να αποτραπούν μελλοντικοί κίνδυνοι
«Ο ήλιος λάμπει αλλά θα πρέπει να στερεώσουμε την οροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αναφερόμενη στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 
«Το εμπόριο είναι ένας πολύ ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης, καινοτομίας, ανταγωνισμού και παραγωγικότητας», σημείωσε η Lagarde σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ.
«Οι όροι του εμπορίου θα πρέπει να είναι δίκαιοι και αυτό είναι κάτι που σίγουρα συμφωνούν όλοι» σημείωσε, όταν ρωτήθηκε για επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως η συμφωνία για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εξάλλου παρατήρησε, πως η αναθεώρηση μακρόπνοων εμπορικών συμφωνιών, αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι «κερδοφόρα» για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
H Lagarde χαιρέτισε την ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας παγκοσμίως αλλά επισήμανε, πως αυτή απειλείται από τον χαμηλό πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύονται με την αξιοσημείωτη ανάκαμψη στις επενδύσεις, το εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή, ταυτόχρονα με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Lagarde. «Ωστόσο», τόνισε «η ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες και η δυνητική ανάπτυξη παραμένει ασθενής σε πολλές χώρες».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπερτόνισε, πως όλα τα μέλη του Ταμείου συμφώνησαν στο ό,τι είναι η ώρα της δράσης για να αποτραπούν μελλοντικοί κίνδυνοι.
H Lagarde εστίασε σε τρεις πρωταρχικές προτεραιότητες, όπως τις χαρακτήρισε:
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά το ζήτημα των υπερβολικών ανισοτήτων, να καταπραΰνουμε τις μεγάλες ανησυχίες των νέων μας και να διασφαλίσουμε τις  
 φωτεινές προοπτικές για αυτούς και για τις μελλοντικές γενιές.
H Γαλλίδα αξιωματούχος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφθοράς ανά τον κόσμο, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις στο θέμα του ΔΝΤ στο ζήτημα αυτό. 
Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε πως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΔΝΤ, το οποίο βοήθησε 120 χώρες σε αυτόν τον τομέα
Επίσης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επόμενη συνάντηση, που θα διεξαχθεί το 2018 στην Ινδονησία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Agustin Carstens, τόνισε, πως η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να μείνει κλειστό.
Ωστόσο τόνισε με νόημα, πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού».
Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, εργάζεται στην κατεύθυνση διατήρησης της ανάκαμψης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης