Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Πολύ μεγάλο λάθος η απόφαση του Trump για το Ιράν, σύμφωνα με τη H. Clinton

Skynews: Πολύ μεγάλο λάθος η απόφαση του Trump για το Ιράν, σύμφωνα με τη H. Clinton
Ανάμεσα στους επικριτές του Trump είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry που κατηγόρησε τον Αμερικάνο πρόεδρο για έλλειψη κοινής λογικής και στρατηγικής σκέψης, αλλά και για ανωριμότητα
H Hillary Clinton περιέγραψε την απόφαση του Donald Trump να μην επικυρώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ως "ένα πολύ μεγάλο λάθος", όπως επισημαίνει το Skynews.
H υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος που έχασε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016 από τον Trump, υποστήριξε ότι για άλλη μία φορά δεν άνοιξε την πόρτα για την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Λονδίνο, ανέφερε ότι "δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Ιράν παραβίασε από την πλευρά του τους όρους της συμφωνίας, έτσι ίσως και για προσωπικούς του λόγους κλείνει την πόρτα στη συμφωνία, κάτι που νομίζω ότι είναι επικίνδυνο".
Το σχόλιό της έγινε λίγο μετά την αναφορά του Trump στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις χειρότερες που έχουν συνάψει ποτέ οι ΗΠΑ.
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί θητείας Obama, προέβλεπε τη μείωση των πυρηνικών του Ιράν και σε αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος του.
Ο Trump καταδίκασε σε ομιλία του το καθεστώς του Ιράν και είπε ότι θα επιβάλει κι άλλες κυρώσεις σε βάρος του.
Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι σκορπάει θάνατο, καταστροφή και χάος σε όλο τον κόσμο.
Αλλά ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani, απάντησε ότι η ομιλία του Αμερικάνου ομολόγου του στερούταν επιχειρημάτων
Ανάμεσα στους επικριτές του Trump ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, που συνέβαλε επίσης στην επίτευξη της συμφωνίας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι η κίνηση του Trump "στερείται κοινής λογικής και στρατηγικής σκέψης για να μην πούμε τίποτα για ωριμότητα" και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσο να προστατέψουν το εθνικό συμφέρον.
Ο Kerry κατηγόρησε επίσης τον Trump ότι προκαλεί διεθνή κρίση, επισημαίνοντας ότι "έχει άγνοια κινδύνου για γεγονότα, εξαιτίας του εγώ του και της ιδεολογίας του να παίζει παιχνίδια θάρρους με το Κογκρέσο και το Ιράν, αντί να παραδεχτεί ότι η συμφωνία δουλεύει καλά".
"Αποσταθεροποιώντας τη συμφωνία, αποδυναμώνει τη θέση μας απέναντι στους συμμάχους μας, αλείφει βούτυρο στο ψωμί των σκληροπυρηνικών του Ιράν και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Κορέας" εξήγησε ο Kerry.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τη συμφωνία.
Με ανάρτησή του στο Twitter o Trump τους κατηγόρησε ότι βγάζουν λεφτά από το εμπόριο με το Ιράν!
Η απόφαση του Trump δεν σημαίνει ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί, αλλά αντίθετα θα περάσει από το Κογκρέσο.
Οι βουλευτές θα πρέπει σε 60 μέρες να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν ή, θα τροποποιήσουν τον νόμο για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Οι αρχικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν περιελάμβαναν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και των εξαγωγών πετρελαίου.
Λόγω αυτών των περιορισμών η ασιατική χώρα έχασε πάνω από 100 δισ. έσοδα από το πετρέλαιο μεταξύ 2012 και 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης