Διεθνή

Άνοδος 0,6% για τον χρυσό, στα 1.304,60 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία κέρδη 2,3%

Άνοδος 0,6% για τον χρυσό, στα 1.304,60 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία κέρδη 2,3%
Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (13/10/2017) ο χρυσός, ξεπερνώντας μάλιστα τα 1.300 δολ., στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε τον Σεπτέμβριο σημαντική άνοδο, καθώς οι πρόσφατοι τυφώνες «εκτόξευσαν» τις τιμές των καυσίμων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή «σκαρφάλωσε» στο υψηλό έξι μηνών του 2,2%, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο ο δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα στοιχεία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον Δεκέμβριο.
Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, που αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο της τάξης του 1,7%.
Εξάλλου, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (11/10), έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αμφισβήτησαν την ανάγκη μιας επιπλέον αύξησης των επιτοκίων εντός του 2017.
Το πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά αποδυναμώνεται όταν εμφανίζονται προοπτικές για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς και όταν η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Έτσι, η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,6% ή 8,10 δολ., στα 1.304,60 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 2,3%, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφερε η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν, που ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου στους ξένους επενδυτές.
Περί τις 21:40, το δολάριο υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του γιεν, στα 111,9 γιεν.
Το ασθενέστερο δολάριο να τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης