Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι δείκτες

Κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών της Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι δείκτες
Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (11/10/2017) η Wall Street, με τους τρεις δείκτες να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2017.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 22.872,89 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,18% και έκλεισε στις 2.555,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,25% υψηλότερα, στις 6.603,55 μονάδες.
H Fed δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου, κατά την οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,5 τρισ. δολ.






Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι φονικοί και καταστροφικοί τυφώνες που σάρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα θέσουν εκτός τροχιάς την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο θα επηρεάσουν τις εκτιμήσεις για το επίπεδο του πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed προεξόφλησαν μία τρίτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο έτος, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017.
Βέβαια, υπήρξαν και εκείνοι που επέμειναν πως ο στόχος του 2% - σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο - σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό δεν έχει επιτευχθεί, ενώ ορισμένοι επεσήμαναν εκ νέου τη «σφιχτή» αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή τα πρακτικά, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση στη διαδικασία εξομάλυνσης της επεκτατικής της νομισματικής πολιτικής.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν «περιθώρια για μια πολύ ειλικρινή συζήτηση αργότερα αυτό το έτος σχετικά με το εάν ή όχι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αύξηση των επιτοκίων», προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων πριν αυξηθεί ο πληθωρισμός «ίσως να μην είναι πολύ εποικοδομητική».
Η επικεφαλής της Fed του Κάνσας, Esther George, υποστήριξε πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σταδιακά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανεπιθύμητες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια κατά τα επόμενα δύο χρόνια, φέρνοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο νέο κανονικό του 2,5%.
Εν τω μεταξύ, το «βλέμμα» της Wall Street στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2017, με την BlackRock και την Delta Air Lines να ανακοινώνουν και οι δύο κέρδη καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Η μετοχή της BlackRock σημείωσε «άλμα» 1,8%, ενώ της Delta ενισχύθηκε κατά 0,7%.
Άλλες εταιρείες που αναμένεται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα είναι οι Citigroup, JPMorgan Chase και Bank of America.
Σύμφωνα με την S&P Capital IQ, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσουν μια αύξηση 4% στα κέρδη γ’ τριμήνου.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,8%, στα 51,30 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το πετρέλαιο, καθώς ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση αργού, αν και ανακοίνωσε μια αύξηση της παραγωγής από τα μέλη του τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης