Τελευταία Νέα
Διεθνή

Potter (Fed): Δεν θα επηρεάσει τις αγορές η συρρίκνωση του ισολογισμού

Potter (Fed): Δεν θα επηρεάσει τις αγορές η συρρίκνωση του ισολογισμού
Πεπεισμένος ότι το μέγεθος του χαρτοφυλακίου θα μειωθεί με έναν σταδιακό και προβλέψιμο τρόπο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής αγορών της Fed Ν.Υόρκης
Τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για μείωση του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολ., από τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπει να προχωρήσουν ομαλά και να μην διαταράξουν τις αγορές ομολόγων και στεγαστικών δανείων, δήλωσε σήμερα (11/10/2017) ο επικεφαλής αγορών της κεντρικής τράπεζας, Simon Potter.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου με έναν σταδιακό και προβλέψιμο τρόπο, χωρίς εκπλήξεις», δήλωσε ο επικεφαλής αγορών της Fed Νέας Υόρκης σε ομιλία στο European Money and Finance Forum.
Η Fed έχει εκπονήσει ένα προβλέψιμο και σταδιακό πρόγραμμα για την εξομάλυνση του ισολογισμού της, το οποίο ο Potter αναμένει ότι θα μετριάσει τον κίνδυνο μεταβλητότητας ή μεγάλων αντιδράσεων των τιμών στα αμερικανικά ομόλογα.
Από την άλλη, προειδοποίησε ότι υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα η συρρίκνωση των ομολόγων της Fed να μην προχωρήσει όπως αναμένουν η Fed και οι επενδυτές, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τέτοιας κίνησης.
«Τώρα, η εμπιστοσύνη δεν σημαίνει βεβαιότητα: υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα γεγονότα να εξελιχθούν διαφορετικά από τις προσδοκίες», ανέφερε ο Potter.
Ο ίδιος ανέφερε σαν παράδειγμα το «taper tantrum» στην αγορά ομολόγων το 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, προανήγγειλε μια επιβράδυνση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.
«Πιστεύω ότι το σχέδιο της FOMC λαμβάνει προσεκτικά υπόψη το εύρος των πιθανών εξηγήσεων για το “taper tantrum”, ιδίως με την έμφαση που δίνει στη σταδιακότητα και προβλεψιμότητα», ανέφερε ο Potter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης