Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ισχνό φως στο τούνελ – ΔΝΤ, Γερμανία συναινούν σε soft σενάριο για Ελλάδα με αξιολόγηση 1/2018 και ειδική ECCL

Ισχνό φως στο τούνελ – ΔΝΤ, Γερμανία συναινούν σε soft σενάριο για Ελλάδα με αξιολόγηση 1/2018 και ειδική ECCL
Υπάρχει διάθεση ΔΝΤ και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με το soft σενάριο εφόσον κλείσει έγκαιρα η 3η αξιολόγηση…
Ισχνό φως αρχίζει να προβάλλει στο βαθύ τούνελ καθώς σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συναινούν ότι εάν η Ελλάδα κλείσει έγκαιρα την 3η αξιολόγηση θα υιοθετήσουν το soft σενάριο…
Ίσως είναι η πρώτη φορά που όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική αξιολόγηση διάκεινται υπέρ της θέσης ότι εάν η Ελλάδα κλείσει την 3η αξιολόγηση Δεκέμβριο ή κατά το πιθανότερο Ιανουάριο 2018…τότε θα λάβουν μια σειρά πρωτοβουλιών στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ έχει συναινέσει, όπως συναινεί και η Γερμανία ενώ το FDP που θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διάκειται θετικά στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα

1)Η Ελλάδα θα συμφωνήσει όχι στην αποχώρηση του ΔΝΤ όπως μέχρι πρότινος φαινόταν αλλά σε μια συμφωνία όπου το Ταμείο θα συμμετάσχει ενεργά μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου Αύγουστο 2018.
Το ΔΝΤ δεν θα φύγει τώρα αλλά υπάρχει η εναλλακτική ο ESM να αποπληρώσει τα 11,6 δισεκ. εναπομείναντα δάνεια προς την Ελλάδα με επιτόκιο 3,8% και αντικατάσταση τους με επιτόκια 0,89% του ESM.

2)Μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης μάλλον από αρχές Μαρτίου 2018 θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν
-Πληρωμή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFA ύψους 7,6 δισεκ.
- Αποπληρωμή των 11,6 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τον ESM
-Ίσως 5ετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μείωση των επιτοκίων του EFSF κατά 0,5% από 2,5% στο 2%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%
Εάν όλα αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν δεν είναι βέβαιο ότι η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα είναι θετική.
Σίγουρα θα βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας αλλά δεν θα το καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος που θα φθάσει στα 327 δισεκ.

3)Η Ελλάδα φαίνεται ότι παρά τις αναφορές για τέλος των μνημονίων έχει συμφωνήσει και για μια ειδικού τύπου ECCL πιστωτική γραμμή μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.
Η νέα ECCL ωστόσο δεν θα είναι ενεργή εφάπαξ.
Θα υπάρχουν κάποιες ρήτρες ενεργοποίησης.
Όπως συμφωνήθηκε ο μηχανισμός ενεργοποίησης μέτρων εάν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα έτσι και στην ECCL θα συμφωνηθεί αλλά για να ενεργοποιηθεί θα τεθούν κάποιοι όροι…
Θα δοθεί μια πιστωτική γραμμή με 10 έως 20 δισεκ. υπό αίρεση και εφόσον ενεργοποιηθούν κάποιες παράμετροι…
Εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή αλλά θα υπάρχει ως μηχανισμός πρόληψης.
Μια από τις παραδοχές που θα υπάρξουν είναι εάν σημειωθεί επιδείνωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδος, η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και άλλα…

4)Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει σε αυστηρές προδιαγραφές των όρων των stress tests της ΕΚΤ αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία 5,5 με 6 δισεκ. κατ΄ ελάχιστο.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι αξίπιστα.


Υπάρχει διάθεση ΔΝΤ και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με το soft σενάριο εφόσον κλείσει έγκαιρα η 3η αξιολόγηση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης