Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σταθμός» για το ελληνικό πρόγραμμα η Σύνοδος του ΔΝΤ 13-15/10 - Η «ατζέντα» της συνάντησης Τσακαλώτου – Lagarde

«Σταθμός» για το ελληνικό πρόγραμμα η Σύνοδος του ΔΝΤ 13-15/10 - Η «ατζέντα» της συνάντησης Τσακαλώτου – Lagarde
Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο παρασκήνιο με τον διεθνή οργανισμό μιλούν ήδη για «τρίτο στεφάνι» της Ελλάδας με το ΔΝΤ
Υπό τη σκιά των καλύτερων εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2018 από το ΔΝΤ, που ανεβάζει στο 2,6% του ΑΕΠ τον πήχη έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,2% του ΑΕΠ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαριάκη με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συνάντηση  θα γίνει στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία πρόκειται να παρευρεθεί η οικονομική ελίτ του πλανήτη.
Η σύνοδος μάλλον αναδεικνύεται σε σταθμό για την πορεία του ελληνικού προγράμματος καθώς στη φάση στην οποία βρίσκεται θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Ταμείου σε αυτό, ο οποίος ως γνωστόν είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο παρασκήνιο με τον διεθνή οργανισμό μιλούν ήδη για «τρίτο στεφάνι» της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο άλλωστε φαίνεται από την απότομη στροφή του Ταμείου στο θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών και της νέας προσέγγισης για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα κείμενα που έχουν ανταλλάξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αθήνα και Ουάσινγκτον καταγράφεται βήμα προσέγγισης για το δημοσιονομικό κενό του 2018 με την απόσταση σε αυτό το μέτωπο να έχει μειωθεί κατά 750 εκατ. ευρώ, ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ.
Δηλαδή είναι εμφανής η διάθεση η πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018- η οποία βασίστηκε στα καλοκαιρινά δημοσιονομικά στοιχεία- να μετακινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ «ρίχνοντας» τη διαφορά, σε σχέση με το 3,5%, στο 0,9% του ΑΕΠ.
Παρ' όλα αυτά ο «πονοκέφαλος» δεν ελαττώνεται για την κυβέρνηση.
Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 ώστε να μη διακυβευτεί ο μνημονιακός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ παραμένουν ως έχουν, με την Αθήνα να μην έχει άλλη επιλογή παρά ποια από τις δύο ψηφισμένες παρεμβάσεις της περιόδου 2019-2020 θα βγει πρώτη από το «καλάθι» για να εφαρμοστεί νωρίτερα: η μείωση στις συντάξεις σε ποσοστό 1,8% του ΑΕΠ που έχει νομοθετηθεί για το 2019 ή η μείωση στο αφορολόγητο, απόδοσης 1,8% του ΑΕΠ, η οποία έχει νομοθετηθεί για το 2020;
Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του θα ισχυριστεί ότι αυτή η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου πολύ μεγαλύτερη από το 2,21% που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ενώ το ίδιο θα συμβεί και το 2018.
Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα για την έναρξη της 3ης αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο αποστολές των εκπροσώπων των θεσμών.
Η πρώτη επίσκεψη αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου δέκα ημερών και ανάλογα με την πρόοδο η οποία στο μεταξύ θα έχει επιτευχθεί στα προαπαιτούμενα αναμένεται επάνοδός τους εντός του Νοεμβρίου.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης