Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Schaeuble φεύγει αλλά οι ιδέες του θα παραμείνουν

Ο Schaeuble φεύγει αλλά οι ιδέες του θα παραμείνουν
Η χθεσινή (9/10/2017) συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η τελευταία όπου συμμετείχε ο Wolfgang Schaeuble
Ακόμα και χωρίς τον Wolfgang Schaeuble στο Eurogroup, η Γερμανία θα συνεχίσει να παρακωλύει τη στήριξη για ευρείες μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική διαχείριση της ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να διασφαλίσει τη σκληρότερη πολιτικής της.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με αφορμή την αποχώρηση του Wolfgang Schaeuble από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάτι που του κλείνει την πόρτα των επόμενων συνεδριάσεων του Eurogroup.
Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του, ο Schaeuble θεωρήθηκε ότι ήταν ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος που έβαλε εμπόδια στην περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση.
Η πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times και ένα non paper της γερμανικής κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ο ίδιος εξακολουθεί να απολαμβάνει την αντίφαση μεταξύ των απόψεών του.
«Πάντα... είχαμε αυτή τη δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, για να πείσουμε τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι ήταν σημαντικό να τηρηθούν οι κανόνες της ευρωζώνης, ιδίως στα προγράμματα διάσωσης, και ότι αυτό θα συνέβαλε τελικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Είναι πάντα ένα στενό μονοπάτι» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, η αυτοσυντήρηση ήταν προτεραιότητα και συνήθως οι κανόνες μεταφέρονταν στο παρασκήνιο σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο Schaeuble υποστηρίζει ότι ακολουθώντας τους κανόνες οικοδομείται εμπιστοσύνη, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο με την πάροδο του χρόνου και κατά τη διάρκεια της κρίσης, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία χρεοκόπησαν πραγματικά.
Οι μακροπρόθεσμες λύσεις ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό αυτών των χωρών.
Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, που επηρεάζει και τις περισσότερες από αυτές τις χώρες, ο Schaeuble έχει την ευκαιρία να πει ότι ήταν σωστός καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του και τα πιο «ρομαντικά» του ενδιαφέροντα για βαθύτερη ολοκλήρωση απλώς συγκρατήθηκαν από την έλλειψη πολιτικής στήριξης στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Δεν είναι περίεργο ότι οι συστάσεις του Schaeuble στο non paper είναι ένα κρύο ντους για τους υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.
Επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντί να πιέζει για τη θέσπιση ενιαίου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και ενιαίου προϋπολογισμού, προτείνει τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Με αφορμή τη σημαία της ΕΕ που «έφερε» τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης που δόθηκε στο αναμνηστικό δώρο στο Schaeuble, το Bloomberg αναφέρεται και στην αφιέρωση του Έλληνα υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σχολίασε ότι «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο».
«Ευσεβής πόθος: η θέση της Γερμανίας δεν θα αλλάξει με την μετακίνηση του Schaeuble στη γερμανική βουλή.
Ο διάδοχος του θα προέρχεται πιθανότατα από το φιλελεύθερο FDP, που επίσης επιμένει σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποκλείει την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Παρά την αγάπη της για τον Macron και τις αντιλήψεις για την ολοκλήρωση, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν θα δυσκολευτεί να δεχθεί έναν υπουργό με αυτές τις απόψεις, διότι πάντα συμφωνούσε με τις πολιτικές του Schaeuble.
Είναι τόσο δικές της όσο και δικές του» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης