Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα συζητά νομοσχέδιο για τη νομιμoποίηση της αλλαγής φύλου

tags :
Reuters: Η Ελλάδα συζητά νομοσχέδιο για τη νομιμoποίηση της αλλαγής φύλου
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα άτομα έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν δύο φορές φύλο και οι αιτούντες δεν χρειάζεται να παντρεύονται
Στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που έχει εγείρει έντονες αντιπαραθέσεις στη χώρα μας, αναφέρεται με δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα ξεκίνησε να συζητά τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ανθρώπους να αλλάξουν φύλο χωρίς ιατρική περίθαλψη, μία κίνηση που χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ανέδειξε πολιτικές διαφορές και προκάλεσε έντονη αντιπολίτευση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα σήμερα απαιτεί από άτομα που επιθυμούν να αναγνωρίσουν νόμιμα το επιθυμητό φύλο τους να διαγνωσθούν με «διαταραχή ταυτότητας φύλου» και να αφαιρέσουν τα αναπαραγωγικά τους όργανα.
Η πρακτική αυτή καταδικάστηκε ευρέως ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και είναι κοινή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, αναφέρει ότι η αλλαγή του νομικού φύλου είναι θέμα προσωπικής επιλογής και δεν θα πρέπει να εξαρτάται από ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις που είναι όλες προαιρετικές.
Έχει καταδικαστεί ως «ανήθικο» από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας και ως «τερατουργία» από ακροδεξιούς πολιτικούς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα άτομα έχουν δικαίωμα να αλλάζουν δύο φορές φύλο και οι αιτούντες δεν χρειάζεται να παντρεύονται.
Ένα δικαστήριο θα αποφασίζει σχετικά με την αίτησή τους.
Μια ομάδα συσπειρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Τα δικαιώματα των διαδηλωτών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».
"Δεν μπορώ να περιμένω! Τη στιγμή που το νομοσχέδιο περνάει, αλλάζω την ταυτότητά μου ", δήλωσε η Raffaela, 40 ετών, προσθέτοντας ότι έχει ζήσει για 27 χρόνια.
"Τα ειρωνικά βλέμματα, η κοροϊδία όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι η ταυτότητά μου δεν αντιστοιχεί στην εμφάνισή μου, θα τελειώσουν τελικά", είπε στο Reuters.
Ένα άρθρο που ορίζει το ελάχιστο όριο ηλικίας για την αλλαγή στα 15 χρόνια έχει δημιουργήσει ρωγμές στο κόμματου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το συγκυβερνών κόμμα, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν αν δεν ανέβει το όριο ηλικίας στα 17 χρόνια.
Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματα των ανθρώπων τρανσέξουαλ.
Η Δανία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεψε τη νομική αλλαγή φύλου χωρίς ιατρική παρέμβαση το 2014.
Η κυβέρνηση έχει 153 βουλευτές στη βουλή των 300 εδρών.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί καταρχήν από κυβερνώντες νομοθέτες και κεντροαριστερά κόμματα.
Η συντηρητική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις.
"Για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να ταξιδεύουν και να ασχολούνται με την καθημερινή ζωή με ένα όνομα που θέλουν και που αντιστοιχεί στο πώς αισθάνονται, αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα", δήλωσε η κυβερνητική νομοθέτης, Ανέτα Καβαδία.
Η Ιερά Σύνοδος, το κυβερνών σώμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σκέφτεται διαφορετικά.
Η πρόταση είναι «προσβολή στην κοινωνία» και μία απειλή για την «αγιότητα της οικογένειας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης