Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΑΕΑ: Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα

ΙΑΕΑ: Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Ο  D. Trunp αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ότι δεν «επιβεβαιώνει» τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία, όπως έχουν επισημάνει συγκλίνουσες πηγές
Το Ιράν σέβεται απολύτως τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπέγραψε το 2015 με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), δήλωσε σήμερα (9/10) από τη Ρώμη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) G. Amano.
«Μπορώ να δηλώσω ότι τηρούνται απολύτως από το Ιράν οι δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)», επεσήμανε ο Amano κατά την έναρξη ενός συνεδρίου για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Η ΙΑΕΑ είχε ήδη επισημάνει τον προηγούμενο μήνα ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της, την ώρα που η Ουάσινγκτον αυξάνει τις επιθέσεις της εναντίον της συμφωνίας.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας F. Mongerini υπενθύμισε από την πλευρά της ότι το γεγονός ότι το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του έχει επιβεβαιωθεί οκτώ φορές.
Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε «νέους διαύλους στη διεθνή συνεργασία και σίγουρα όχι να ακυρώνουμε» τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, τόνισε η Mongerini.
Μάλιστα επεσήμανε ότι μπροστά στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα «δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέο μέτωπο», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trunp αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ότι δεν «επιβεβαιώνει» τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία, όπως έχουν επισημάνει συγκλίνουσες πηγές, στέλνοντας το θέμα στο Κογκρέσο.
Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης της συμμόρφωσης του Ιράν από τον Αμερικανό πρόεδρο, το Κογκρέσο έχει βάσει νόμου 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει ξανά κυρώσεις στην Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης