Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η ΕΕ δηλώνει ότι οι γερμανικές εκλογές δεν απειλούν το ελληνικό πρόγραμμα

Reuters: Η ΕΕ δηλώνει ότι οι γερμανικές εκλογές δεν απειλούν το ελληνικό πρόγραμμα
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν -προσερχόμενοι στο Eurogroup- ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει
Τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η νέα γερμανική κυβέρνηση -και συγκεκριμένα η συμμετοχή του FDP στην κυβέρνηση- να αποτελέσει απειλή για το ελληνικό πρόγραμμα προσπάθησαν να κατευνάσουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Μάλιστα, το μήνυμα που προσπάθησαν να στείλουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, «απομακρύνοντας» τις ανησυχίες ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο πρόγραμμα διάσωσης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών, το κόμμα της Angela Merkel θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους πράσινους και το FDP, ο επικεφαλής του οποίου έχει επικρίνει τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, διότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι η συμφωνία για τον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι σε στέρεες βάσεις και δεν αλλάξει από τις νέες κυβερνήσεις.
«Οι εκλογές σε μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα» δήλωσε ο Dijsselbloem προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Η Ελλάδα αναμένεται να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, πριν το τέλος του έτους και πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης, το τρίτο μετά το 2010.
Αλλά οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των διαπραγματευτών της ευρωζώνης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έχουν συχνά καθυστερήσει τις αποκαλούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος, που είναι απαραίτητες για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει μια μείωση του χρέους της, ένα ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό ήταν αμφισβητούμενο στη Γερμανία και θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο πολύ με τη νέα κυβέρνηση.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Γερμανία (…) θα παραμείνει αποφασιστικός φιλοευρωπαίος εταίρος», δήλωσε ο επίτροπος της οικονομίας της ΕΕ, Pierre Moscovici, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε λύσεις για την Ελλάδα, όπως κάναμε και στο παρελθόν» επεσήμανε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης