Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άτυπα tests για την αξία των ακινήτων των τραπεζών – Εάν πωληθούν χωρίς ζημίες θα ευνοηθούν στα stress tests της ΕΚΤ

Άτυπα tests για την αξία των ακινήτων των τραπεζών – Εάν πωληθούν χωρίς ζημίες θα ευνοηθούν στα stress tests της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ θέλει να δει τις πραγματικές τιμές των collaterals όπως η αγορά τις προσδιορίζει για να μπορέσει να αποτιμήσει αυτό τον κίνδυνο στα stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες εάν αποδείξουν ότι πωλούν collaterals κυρίως ακίνητα καθώς και NPLs με εξασφαλίσεις χωρίς ζημίες θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά στα stress tests της ΕΚΤ
Αυτή η νέα διάσταση αποτελεί νέα εξέλιξη στο θρίλερ των stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Εάν οι τράπεζες καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα collaterals κυρίως ακίνητα έχουν αξία και όταν τα πωλούν δεν προκαλούν ζημίες στους ισολογισμούς τους…θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018. 
Η ΕΚΤ θέλει να δει τις πραγματικές τιμές των collaterals όπως η αγορά τις προσδιορίζει για να μπορέσει να αποτιμήσει αυτό τον κίνδυνο στα stress tests.
Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται στο παρασκήνιο με πρωτοβουλία Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού μια προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των τραπεζών.
Στην αρχή υποτίμησε η ελληνική κυβέρνηση τα stress tests και την υπόθεση του πορίσματος της ΤτΕ για την Πειραιώς.
Όταν κατάλαβαν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια να γυρίσει η οικονομία συνέβησαν δύο πράγματα

1)Ο Τσίπρας τηλεφώνησε προσωπικά στην Lagarde του ΔΝΤ και της ζήτησε να προβεί σε κάποια καθησυχαστική δήλωση για τις ελληνικές τράπεζες.
Τι συνέβη;
Ο Thomsen ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις έκανε μια δήλωση τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται AQRs;
Πίσω από την δήλωση του Thomsen ήταν το τηλεφώνημα του Τσίπρα στην Lagarde.
Να τονιστεί ότι ο Τσίπρας θα συναντήσει στις 16 Οκτωβρίου την Lagarde στην Ουάσιγκτον και θα ζητήσει στήριξη στο χρέος έναντι του σκληρού FDP της Γερμανίας που θα συμμετάσχει στην νέα γερμανική κυβέρνηση.
Θα ζητήσει να βοηθήσει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο του 2017 και επίσης θα ζητήσει το ΔΝΤ να μην επιμείνει στους αυστηρούς όρους των παραδοχών των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα διεξάγει η ΕΚΤ.

2)Όταν κατάλαβαν ότι το ζήτημα του πορίσματος της ΤτΕ για την Πειραιώς έχει προκαλέσει χάος στο χρηματιστήριο δόθηκε εντολή να πέσουν οι τόνοι και με οδηγό την ΤτΕ που διέρρευσε το πόρισμα ακολουθήθηκε η κυβερνητική γραμμή «ρίξτε τους τόνους».

Οι παράμετροι αυτοί συνέβαλλαν ώστε το τελευταίο διάστημα να εκτονωθεί η ένταση στις τράπεζες, να αποτραπεί το χρηματιστηριακό κραχ ωστόσο ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Όμως μια νέα ουσιώδης παράμετρος έρχεται να προστεθεί στο σύνθετο πάζλ των ελληνικών τραπεζών που οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγάλη προσοχή.
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο μεγάλες ευκαιρίες να αποδείξουν ότι δεν κινδυνεύουν από μεγάλες ζημίες.
Ποιες είναι αυτές οι δύο ευκαιρίες;
Α)Να πουλήσουν collaterals κυρίως ακίνητα χωρίς ζημία
Β)Να πουλήσουν προβληματικά δάνεια επίσης χωρίς ζημία έναντι των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει.
Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις κατασχεμένων ακινήτων θα είναι μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες.
Εάν οι τράπεζες πουλήσουν τα ακίνητα χωρίς ζημία θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείριση στα stress tests.
Τι σημαίνει πώληση χωρίς ζημία;
Εάν ένας δανειολήπτης έχει συνάψει δάνειο 1 εκατ ευρώ και έχει μετατραπεί σε NPLs και το δάνειο αυτό φέρει εγγυήσεις ακίνητα 600 χιλ και η τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 400 χιλ. και το ακίνητο πουληθεί 600 χιλ τότε η τράπεζα δεν έχει ζημία.
Ο στόχος είναι να πουληθούν ακίνητα σε τέτοιες τιμές που δεν θα εγγράψουν ζημίες οι τράπεζες.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ κρίσιμο τεστ για τις τράπεζες όπως και οι πωλήσεις NPLs γιατί προσδιορίζουν την αξία των collaterals.
Όσο πιο κοντά στις τιμές που έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών πουληθούν τα ακίνητα (βασικά collaterals – εξασφαλίσεις των τραπεζών είναι τα ακίνητα) τόσο θα μειωθεί το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες»

Συμπέρασμα

Πριν τα stress tests Φεβρουαρίου – Μαίου 2018 των ελληνικών τραπεζών διεξάγονται τα stress tests των collaterals.
Τα stress tests των collaterals τα διεξάγουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Εάν καταφέρουν να πουλήσουν ακίνητα χωρίς ζημία τότε έχουν μεγάλη πιθανότητα να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΕΚΤ και τον SSM στα stress tests.
Στο θετικό σενάριο οι τράπεζες ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μαζικού ατυχήματος.
Το ατύχημα μπορεί να περιοριστεί μόνο σε μια τράπεζα.
Αντιθέτως εάν πουλήσουν με ζημία τότε ο κίνδυνος να αποτύχουν στα stress tests του Μαίου του 2018 είναι όχι απλά μεγάλος αλλά μονόδρομος.
Εάν πουλήσουν με ζημία ακίνητα ή δεν υπάρξει ενδιαφέρον ή αποτύχει το όλο εγχείρημα....τότε όλοι πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την αποτυχία στα stress tests και για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πιθανή αρνητική εξέλιξη στους πλειστηριασμούς σίγουρα θα αποτελέσει ταφόπλακα για τις τράπεζες.
Πολύ αρνητική εξέλιξη θα είναι και όποιες καθυστερήσεις υπάρξουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η ΕΚΤ θέλει να δει τις πραγματικές τιμές των collaterals όπως η αγορά τις προσδιορίζει για να μπορέσει να αποτιμήσει αυτό τον κίνδυνο στα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης