Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (πρόεδρος Ιράν): Ο Trump δεν μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά μας - Παραμένει σε ισχύ

Rouhani (πρόεδρος Ιράν): Ο Trump δεν μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά μας - Παραμένει σε ισχύ
«Ακόμη και αν δημιουργηθούν άλλοι 10 Trump στον κόσμο, οι προβλέψεις της πυρηνικής συμφωνίας είναι μη αναστρέψιμες» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος
Η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις δυτικές χώρες παραμένει σε ισχύ και δεν μπορεί να την υπονομεύσει ο Donald Trump τόνισε σήμερα (7/10) ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει το αμφισβητούμενο πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.
Ωστόσο, ο Trump αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ότι θα αναθεωρήσει τη συμφωνία,  όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και τη συμφωνία που επετεύχθη, κάποια θέματα και οφέλη για όλες τις πλευρές είναι μη αναστρέψιμα.
Κανείς δεν μπορεί να τα ακυρώσει, ούτε ο κ. Trump, ούτε οποιοσδήποτε άλλος », ανέφερε ο Rouhani σε τελετή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης που σηματοδότησε την έναρξη του πανεπιστημιακού ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ακόμη και αν δημιουργηθούν άλλοι 10 Trump στον κόσμο, οι προβλέψεις της πυρηνικής συμφωνίας είναι μη αναστρέψιμες» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.
Ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη χειρότερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί», εξετάζει το αν αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ στις 15 Οκτωβρίου 2017 θα πρέπει να πιστοποιηθεί, εάν το Ιράν συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της.
Η προοπτική της Ουάσινγκτον να ακυρώσει τη συμφωνία ανησύχησε μερικούς από τους συμμάχους των ΗΠΑ που συνέδραμαν στη διαπραγμάτευση, ειδικά αυτή την περίοδο την οποία η διεθνής κοινότητα  αντιμετωπίζει μια άλλη πυρηνική κρίση, την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Εάν ο Trump δεν πιστοποιήσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει τις κυρώσεις που εγκαταλείφθηκαν μετά τη συμφωνία.
Πάντως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν επαληθεύσει την τήρηση των όρων της συμφωνίας από τους Ιρανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης