Τελευταία Νέα
Διεθνή

Retgen (CDU): Τα γαλλογερμανικά ομόλογα θα ήταν μια καλή κίνηση για την Ευρώπη

Retgen (CDU): Τα γαλλογερμανικά ομόλογα θα ήταν μια καλή κίνηση για την Ευρώπη
«Οι Γερμανοί έχουν μια ευθύνη για την Ευρώπη», δήλωσε ο Retgen, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, σε συνέντευξή του στο Reuters
Ένα κοινό γαλλογερμανικό ομόλογο θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα από τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας προς τη συνεργασία και τη σύμπλευση με το αίτημα του Γάλλου προέδρου E. Macron για μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα (6/10) σημαίνον στέλεχος της καγκελαρίου A. Merkel.
Η Γερμανία ανέκαθεν ήταν αντίθετη στα σχέδια έκδοσης κοινού χρέους από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά ο Norbert Retgen, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να σημειώσει πρόοδο.
«Οι Γερμανοί έχουν μια ευθύνη για την Ευρώπη», δήλωσε ο Retgen, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Είναι στρατηγική σημασίας για εμάς να μην υπάρξει παράλυση ή ακινησία στην Ευρώπη».
Η Merkel κέρδισε μια τέταρτη θητεία στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και οι Συντηρητικοί της αναμένεται να σχηματίσουν έναν τριμερή συνασπισμό με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι επέκριναν τις ευρωπαϊκές ιδέες του Macron κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Η Γερμανία δεν μπορεί να λέει όχι στα πάντα», δήλωσε ο Retgen, που είναι σημαίνον πρόσωπο μεταξύ των Συντηρητικών, αν και δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον της Merkel.
«Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι ότι το να απορρίπτουμε τελείως τις επιθυμίες άλλων εταίρων δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη προς τα μπροστά», δήλωσε.
«Γι’ αυτό το λόγο προτείνω κοινά γερμανογαλλικά ομόλογα για πολύ στοχευμένα επενδυτικά έργα».
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το διαμοιρασμό του ρίσκου μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά δεν θα ενέχει τους ίδιους κινδύνους όπως με τα ομόλογα που θα μπορούσε να εκδώσει ολόκληρη η ευρωζώνη, πρόσθεσε.
«Η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής θα ήταν εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε ο Retgen.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έδιναν στα γαλλογερμανικά ομόλογα την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και αυτό θα ήταν επίσης και ένδειξη εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.
Το συντηρητικό μπλοκ της Merkel δεν θα πρέπει να ανησυχήσει με την ιδέα αυτή, δήλωσε, διότι τα ομόλογα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των τομέων της γενικής κυβέρνησης.
Αντ’ αυτού, θα χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή έργα υποδομών, δήλωσε.
Δήλωσε ότι τα ομόλογα είναι σημαντικά διότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για στενότερη συνεργασία.
«Στην ΕΕ χρειαζόμαστε γρήγορα αποτελέσματα.
Ο κόσμος δεν θα πρέπει να σχηματίζει την εντύπωση ότι η Ευρώπη καθυστερεί», δήλωσε.
«Για να εξασφαλιστεί η αποδοχή, χρειαζόμαστε αξιοπιστία μέσω επιτυχιών σε πρακτικό επίπεδο».
Δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος στη γαλλογερμανική συνεργασία, όπως στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ αυτό είναι επίσης απαραίτητο και στα οικονομικά θέματα.
Η Γαλλία χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει, δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης