Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ηπιότερα σχέδια για τα NPLs ζητά από την ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας

Reuters: Ηπιότερα σχέδια για τα NPLs ζητά από την ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας
Η Τράπεζα της Ιταλίας επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστούν τα υπάρχοντα επισφαλή δάνεια 
Να «μαλακώσει» τις νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύπτουν τα πρόσφατα ταξινομημένα επισφαλή δάνεια, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο πηγή.
Οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν το 30% των - ύψους 915 δισ. ευρώ - προβληματικών δανείων της Ευρωζώνης και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις επισφαλών δανείων.
Η πηγή του Reuters δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας επιθυμεί να εξαιρούνται από τους νέους κανόνες τα εγγυημένα δάνεια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
«Εάν περάσουν οι νέοι κανόνες, ο δανεισμός μικρών επιχειρήσεων θα καταστεί αδύνατος», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
«Κάποιοι ευρωπαίοι τραπεζικοί αξιωματούχοι ξεχνούν ότι το καθήκον τους είναι να αποτρέπουν τις πιστωτικές κρίσεις και όχι να τις δημιουργούν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ, από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι τράπεζες θα έχουν το πολύ δύο χρόνια να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των πρόσφατα ταξινομημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) χωρίς εξασφαλίσεις και επτά χρόνια για να καλύψουν όλα τα εξασφαλισμένα επισφαλή δάνεια.
Τα εξασφαλισμένα δάνεια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χειρότερου είδους επισφαλών δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ιταλίας επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι τα υπάρχοντα επισφαλή δάνεια δεν θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες, ανέφερε η πηγή του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης