Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο macro - Σε επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο macro - Σε επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες
Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018 από τη Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ 
Με συγκρατημένα κέρδη άνοιξε σήμερα (5/10/2017) η Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να ανέρχονται αμέσως σε ενδοσυνεδριακά ρεκόρ, στον απόηχο στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,02%, στις 22.666,84 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη 0,14% και κινείτο στις 2.541,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,46% υψηλότερα, στις 6.564,39 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα και την ψήφιση από τη Βουλή Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του προϋπολογισμού για το 2018.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν μια σημαντική υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα δείχνει να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες «Harvey» και «Irma».
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 12.000, στις 260.000, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 265.000.



Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Αύγουστο, κατά 2,7% στα 42,4 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 42,7 δισ. δολ., κυρίως χάρη στην άνοδο των εξαγωγών στο υψηλότερο επίπεδο 2,5 ετών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται ομιλίες αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τους πρόσφατους τυφώνες, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα καταφέρει να αγγίξει τον «στόχο» του 2% της τράπεζας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Fed είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκιά της, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα παραμείνει «κολλημένη» στο 2% εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων το 2017, την τρίτη για το έτος.
Οι αμερικανικοί δείκτες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ εάν ο S&P 500 κλείσει και σήμερα σε ιστορικά υψηλά, θα πρόκειται για το έκτο διαδοχικό ρεκόρ - στο μεγαλύτερο σερί από το 1997, σύμφωνα με τη WSJ Market Data Group.
Έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν σταθερά αισιόδοξοι για την πορεία της Wall Street.
Η μέση πρόβλεψη του 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στο επίπεδο των 2.525 μονάδων, δηλαδή θα σημειώσει άνοδο 13% σε σύγκριση με το 2016.
Μάλιστα εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι για την πορεία του δείκτη-βαρόμετρου της Wall Street εντός του επόμενου έτους, με πρόβλεψη ότι θα ολοκληρώσει το 2018 στο επίπεδο των 2.675 μονάδων.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο καταγράφει σήμερα άνοδο, εν μέσω των ενδείξεων ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), που έδειξαν μια σημαντική πτώση στα αμερικανικά αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα.
Περί τις 16:50, το αργό ενισχυόταν κατά 0,9%, στα 50,5 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 1,4% υψηλότερα, στα 56,6 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης