Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φ. Καραβίας (Eurobank): Υπάρχει σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης σε οικονομία και τράπεζες

Φ. Καραβίας (Eurobank): Υπάρχει σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης σε οικονομία και τράπεζες
Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank κατά την παρουσίαση της συνεργασίας με τη Banco Santander
Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει ο βαθμός εμπιστοσύνης τόσο προς την ελληνική οικονομία όσο και προς το τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε σε ομιλία του ο Φωκίωνας Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τη συμμαχία μεταξύ της Eurobank και της Banco Santander για το διεθνές εμπόριο, ο κ. Καραβίας προσέθεσε ότι παρά τη παραπάνω βελτίωση η Ελλάδα βρίσκεται «σε απόσταση από τον στόχο της πλήρους αποκατάστασης» της εμπιστοσύνης.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «η πολυετής κρίση αμαύρωσε το όνομα της χώρας διεθνώς – δεν έχει νόημα να μην λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα καταστρέφεται.
Ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει σημεία βελτίωσης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε απόσταση από το στόχο της πλήρους αποκατάστασης».
Αναφερόμενος στην πορεία της Eurobank, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τον Δεκέμβριο του 2015 «θα είμαστε και στο μέλλον μια διεθνής ελληνική τράπεζα με στρατηγική παρουσία στη Βουλγαρία και την Κύπρο, και επίσης σταθερή παρουσία στο Λουξεμβούργο και στη Σερβία».
Όσο αφορά το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ Eurobank και Banco Santander και τις ωφέλειες που θα έχει για τις επιχειρήσεις επεσήμανε ότι «οι μεγάλες διεθνείς συνεργασίες και το διεθνές δίκτυο, όμως, δεν αφορούν μόνον τους εξαγωγείς αλλά όλες τις επιχειρήσεις».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Φωκίωνα Καραβία

«Κυρίες και κύριοι
αυτό είναι το Exportgate – η ναυαρχίδα των πρωτοβουλιών της Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Πριν όμως μιλήσω αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες αυτές, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε τη χαρά να σας έχουμε απόψε μαζί μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες μας, και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Κατρούγκαλο, που μας κάνει την τιμή να είναι παρών.
Παρουσιάζουμε σήμερα το νέο βήμα του Exportgate και τη συμμετοχή μας σε ένα μοναδικής εμβέλειας δίκτυο διεθνών εμπορικών συνεργασιών, το Trade Club Alliance, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι τραπεζικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο.
Κομβικό ρόλο έχει ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, η Santander, η οποία κατέχει ουσιαστικό μερίδιο αγοράς σε 10 χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική και εξυπηρετεί περισσότερους από 120 εκατομμύρια πελάτες.
Θέλω να ευχαριστήσω την Santander, τη διοίκησή της και τα πολλά στελέχη της που συνεργάστηκαν μαζί μας.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον επικεφαλής του δικτύου Fernando Lardies (Φερνάντο Λάρντις), και τον επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της μεγάλης τράπεζας του ομίλου στη Βρετανία, της Santander UK, John Carrol, που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την αποψινή εκδήλωση, και βέβαια τον Jon Barañano (Γιον Μπαρανιάνο), που είναι ο πρόεδρος του Trade Club Alliance και θα τον ακούσετε σε λίγη ώρα να μας εξηγεί το σχήμα και τις δυνατότητες που δίνει σε όσους θα γίνουν μέλη του.
 Για τη Eurobank έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκτά διεθνώς καταξιωμένους εταίρους όπως η Santander, αλλά και οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν, αναφέρω ενδεικτικά μόνον, τη βελγική KBC και τη σκανδιναβική Nordea.
Πέρα όμως από τις επιχειρηματικές προοπτικές, η συνεργασία αυτή έχει για εμάς μια πρόσθετη σημασία, που αφορά και τη χώρα μας συνολικά.
Η πολυετής κρίση αμαύρωσε το όνομα της χώρας διεθνώς – δεν έχει νόημα να μην λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα καταστρέφεται.
Ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει σημεία βελτίωσης, αλλά ακόμη βρίσκεται σε απόσταση από το στόχο της πλήρους αποκατάστασης.
Γι’ αυτό και το γεγονός ότι τέτοιος αριθμός διεθνών εταίρων, τέτοιου κύρους και εμβέλειας εμπιστεύονται και συνεργάζονται με μια ελληνική τράπεζα, τη Eurobank, σε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, αποτελεί αφενός μέτρο αξιοπιστίας για την Τράπεζά μας, αλλά ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας.
Το Exportgate.gr πολλοί από εσάς το γνωρίζετε.
Είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πύλη διεθνούς εμπορίου που, μαζί με πολλές άλλες υπηρεσίες, φέρνει σε επαφή Έλληνες εξαγωγείς με δυνητικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Λένε πως οι αριθμοί κουράζουν αλλά οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
Στο Exportgate, μόλις τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του, συμμετέχουν  περισσότερες από 1800 ελληνικές επιχειρήσεις.
Περιλαμβάνονται 25.000 μελέτες κλαδικών αγορών για πάνω από 180 χώρες, κατάλογοι με περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις από 32 χώρες, ανάμεσά τους σημαντικές αγορές, όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ., πληροφορίες για περισσότερες από 30.000 κλαδικές εκθέσεις και 4.000 Επαγγελματικούς Συνδέσμους.
Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναφέρω εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία.
Τώρα, το Exportgate κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Εντάσσεται και συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην Trade Club Alliance, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων ένα δίκτυο που βρίσκεται σε φάση επέκτασης και αναμένεται να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, μέσα στο 2017.
Εκτός από τα πολλά προνόμια που παρέχει η ίδια η εγγραφή στο Trade Club Alliance, η Eurobank δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε όσους πελάτες μας γίνουν μέλη του, αυτό της χρηματοδότησης.
Όσοι πελάτες μας συμμετέχουν θα έχουν στη διάθεσή τους ένα επιπρόσθετο κονδύλι χρηματοδότησης, το οποίο αφορά το σύνολο των σχετικών συναλλαγών από την έκδοση εγγυητικών επιστολών μέχρι τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας – ενδεικτικά μόνον αναφέρω την πληρωμή τιμολογίων εισαγωγών ή την προεξόφληση ενέγγυων πιστώσεων.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα έχουν εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολόγηση καθώς αξιοποιούμε μια άλλη σειρά διεθνών συνεργασιών της Eurobank με τους κορυφαίους θεσμικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Αναφέρομαι στις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΙΒ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD και με το IFC, που είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κυρίες και κύριοι,
Η τραπεζική κρίση, που εκδηλώθηκε ως συνέχεια και συνέπεια της κρίσης δημοσίου χρέους, σηματοδότησε την αντιστροφή της φάσης διεθνοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η οποία χαρακτήρισε τη δεκαπενταετία 1995-2010.
Στην κατάληξή της σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να πουλήσουν τις θυγατρικές και να αποχωρήσουν σχεδόν ολοκληρωτικά από τις ξένες αγορές.
Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις.
Είναι η Eurobank.
Η Τράπεζά μας, επειδή κατόρθωσε να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως το Δεκέμβριο του 2015 με ιδιωτικά κεφάλαια, έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μια ουσιαστική  διεθνή παρουσία.
Θα είμαστε και στο μέλλον μια διεθνής ελληνική τράπεζα με στρατηγική παρουσία στη Βουλγαρία και την Κύπρο, και επίσης σταθερή παρουσία στο Λουξεμβούργο και στη Σερβία.
Με την παρουσία μας σε καίριες περιοχές δραστηριότητας των Ελλήνων επιχειρηματιών και με τις πρωτοποριακές διεθνείς συνεργασίες προσφέρουμε ένα επίπεδο υπηρεσιών στους Έλληνες εξαγωγείς που ξεπερνάει πολύ τις αντικειμενικές δυνατότητες των ανταγωνιστών μας.
Για τις επιχειρήσεις-πελάτες μας αυτό ισοδυναμεί με ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον ΠΣΕ, τον ΣΕΒΕ, τον ΣΕΚ, για τη μακρόχρονη, σταθερή και δημιουργική συνεργασία που έχουμε και για τη στήριξή τους στις κοινές πρωτοβουλίες μας.
Οι μεγάλες διεθνείς συνεργασίες και το διεθνές δίκτυο, όμως, δεν αφορούν μόνον τους εξαγωγείς αλλά ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις.
Για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι πολλές επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα μπορούν, με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Επομένως, η διεθνής δικτύωση που προσφέρει η Eurobank σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και για όσους μέχρι τώρα το σκέπτονταν αλλά δεν είχαν έναν εταίρο που να τους βοηθήσει να κάνουν το πρώτο βήμα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η φορά των συνεργασιών δεν είναι μονοσήμαντη.
Δεν πρόκειται μόνον για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς που αναζητούν διέξοδο στις διεθνείς αγορές.
Υπάρχουν πολλές ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να έχουν μια συνεργασία στην Ελλάδα αλλά διστάζουν.
Διστάζουν κυρίως λόγω της εικόνας που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την αξιοπιστία μας και γι’ αυτό δεν κάνουν την πρώτη κίνηση. Τώρα, με την σφραγίδα αξιοπιστίας της δικής τους τράπεζας, μέλους του Trade Club Alliance, στη δική τους χώρα, θα αισθανθούν πολύ ασφαλέστεροι και είναι βέβαιο ότι θα προβούν ευκολότερα στην αναζήτηση επαφών στη χώρα μας, που παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και μεγάλες δυνατότητες.
Ο αριθμός των ενδιαφερόμενων θα πολλαπλασιάζεται στο μέτρο που και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας να βελτιώνεται. Οι προοπτικές από αυτή την άποψη είναι απεριόριστες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης