Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Creta Farms: Το πάρτι ανακοινώσεων (που δεν υλοποιήθηκαν) για επέκταση στα Βαλκάνια και η πτώση των εξαγωγών

tags :
Creta Farms: Το πάρτι ανακοινώσεων (που δεν υλοποιήθηκαν) για επέκταση στα Βαλκάνια και η πτώση των εξαγωγών
Οι ανακοινώσεις του ομίλου, οι υποσχέσεις, η απάθεια των εποπτικών αρχών και τα ερωτήματα για κεφάλαιο κίνησης, απαιτήσεις από συνδεδεμένες και εκτίναξη υποχρεώσεων για φόρους και εισφορές
Την ώρα που η Creta Farms έχει εξαγγείλει επέκταση στο εξωτερικό απορία προκαλεί το γεγονός ότι στο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 488 χιλιάδες ευρώ από 1,226 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο γεγονός που δείχνει κατακόρυφη μείωση δραστηριότητας.
Η ίδια η εταιρία αναφέρει ότι «ο Όμιλος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για είσοδο στην αγορά των Βαλκανίων αναμένεται εντός του β’ εξαμήνου την εκκίνηση των εξαγωγών.
Σε επίπεδο licensing, οι συνεργασίες στην Ισπανία και Αυστραλία συνεχίζονται βάσει του πλάνου που έχει εκπονηθεί.»
Στα τέλη του πρώτου Απριλίου του 2017 ενώ υπήρχε εικόνα των εξελίξεων τριμήνου η Creta Farms στις οικονομικές της καταστάσεις πάλι έκανε λόγο για είσοδο στις αγορές Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Fyrom εντός της χρονιάς για τη λήξη της οποίας απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες.
Όμως όταν ανακοίνωνε προς τους επενδυτές τις «μεγάλες συμφωνίες» στα τέλη του 2016 δήλωνε ότι η είσοδος στις εν λόγω αγορές θα γίνει στις αρχές του 2017.
Συγκεκριμένα για τη Βουλγαρία στις 15 Νοεμβρίου 2016 ανέφερε ότι «Από τις αρχές τους έτους, τα προϊόντα θα βρίσκονται τόσο στα ράφια των super markets (οργανωμένο λιανεμπόριο) όσο και στα κανάλια αυθόρμητης αγοράς, μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τοπικό συνεργάτη».
Στη Ρουμανία μάλιστα εξειδίκευε αναφέροντας ότι τα προϊόντα θα βρίσκονται στα ράφια από τα μέσα Ιανουαρίου 2017.
Όμως τίποτα από αυτά δεν συνέβη και φυσικά η εταιρία δεν ερωτήθηκε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Την ίδια στιγμή είναι δεδομένο ότι η εταιρία εμφανίζει αδυναμία στο κεφάλαιο κίνησης και έχει πλέον ελάχιστη ρευστότητα.
Βέβαια αναφέρει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, συμμετέχοντες στο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, με σκοπό την αναδιοργάνωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Η αναδιοργάνωση αφορά κυρίως τη μετάθεση δόσεων κεφαλαίου» προσθέτοντας ότι «εξομαλύνονται τυχόν (σ.σ. sic) θέματα κεφαλαίου κίνησης».
Απορία δε προκαλεί το γεγονός ότι δεν φαίνεται να διεκδικεί από συνδεδεμένα μέρη αλλά μη ενοποιούμενα (ποιοι είναι οι μέτοχοι στις συνδεδεμένες αυτές εταιρίες άραγε;) ποσό απαιτήσεων 8,9 εκατ. ευρώ περίπου ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έξοδα παροχής υπηρεσιών προς συνδεδεμένες 800 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Όπως επίσης απορία προκαλεί η εκτίναξη των υποχρεώσεων για φόρους και εισφορές στο εξάμηνο κατά 50% περίπου στα 6,022 εκατ ευρώ.
Άραγε καταβάλλονται έγκαιρα οι φόροι και οι εισφορές;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης