Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό τον φόβο των stress tests…σχεδιάζεται η ενσωμάτωση του TAR στα IFRs 9 με στόχο να μειωθεί η τελική ζημία στις τράπεζες

Υπό τον φόβο των stress tests…σχεδιάζεται η ενσωμάτωση του TAR στα IFRs 9 με στόχο να μειωθεί η τελική ζημία στις τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να ενσωματώσουν στο στάδιο 2 του IFRs 9 μια ευρεία κλίμακα ρυθμίσεων και έτσι να μειώσουν τις προβλέψεις.
Νέες παράμετροι έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια με αφορμή και αιτία τα stress tests που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.
Μια νέα παράμετρος που εξετάζεται είναι η εξής.
Η άποψη ότι οι τράπεζες πρέπει να εκμεταλλευτούν τα IFRs 9 ώστε να διενεργήσουν υψηλές προβλέψεις με απόσβεση 5ετίας και να κερδίσουν στις επόμενες οικονομικές χρήσεις με μεγάλη μείωση προβλέψεων έχει οριστικά εγκαταλειφθεί.
Υπό τον φόβο των stress tests οι τράπεζες λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να μειώσουν τις προβλέψεις στο IFRs 9 στο διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που αποτιμά με διαφορετικό τρόπο τον πιστωτικό κίνδυνο.
Το ερώτημα είναι πως αυτό θα γίνει;
Το IFRs 9 έχει 3 στάδια.
Το τελευταίο στάδιο η πρόβλεψη είναι υποχρεωτική.
Το στάδιο 2 όμως είναι το κλειδί των IFRs 9 καθώς εκεί ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις.
Οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να ενσωματώσουν στο στάδιο 2 του IFRs 9 μια ευρεία κλίμακα ρυθμίσεων και έτσι να μειώσουν τις προβλέψεις.
Εφόσον οι εποπτικές αρχές αποδεχθούν αυτή την σύννομη τραπεζική πρακτική με τις προβλέψεις ο πήχης των IFRs 9 θα μειωθεί.
«Θα μπορούσε αντί για 5,5 δισεκ. που αρχικά εκτιμάτο οι προβλέψεις για το IFRs 9 να μειωθούν στα 2,5 με 3 δισεκ. ευρώ» αναφέρει τραπεζίτης εφόσον γίνει αποδεκτό το στάδιο 2 των χαμηλότερων προβλέψεων.
Η 5ετία διάρκεια απόσβεσης πρακτικά όμως δεν έχει σημασία γιατί οι αναλυτές θα αποτιμήσουν το IFRs 9 αποκλειστικά με όρους επενδυτικούς δηλαδή εφάπαξ όχι η ζημία διά 5 αλλά εφάπαξ μια και έξω.
Όμως φαίνεται πάλι υπό τον φόβο των stress tests οι τράπεζες σχεδιάζουν να ενσωματώσουν την ζημία από τους ελέγχους TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (300 φάκελοι προβληματικών δανείων ανά τράπεζα ή σύνολο 1200 φάκελοι) στο IFRs 9.
Πως θα γίνει αυτό;
Και το IFRs 9 και το TAR καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα…προβλέψεις.
Πόσες νέες προβλέψεις θα διενεργηθούν στις τράπεζες.
Το TAR εάν καταδείξει μια νέα ζημία 1 με 1,5 δισεκ. θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο IFRs 9 υπό την έννοια ότι αποτελεί πρόβλεψη επί του ισολογισμού της τράπεζας.
Με βάση αυτή την ομολογουμένως αισιόδοξη προσέγγιση στο τέλος όλοι θα εστιαστούν στο stress tests και με ποιες παραδοχές θα διεξαχθούν
-Το 8% θα είναι το tier 1;
-Το 5,5% θα είναι ο χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας;
-Στο adverse scenario στο δυσμενές σενάριο πόση θα είναι η προβλεπόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία για το 2017;
Ο τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι εφόσον ο πήχης των IFRs 9 κρατηθεί χαμηλά και ταυτόχρονα το TAR ενσωματωθεί στο IFRs 9 το πιθανότερο σενάριο είναι το τελικό νούμερο των stress tests να διαμορφωθεί στα 5 με 5,5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση μόνο μια τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια και άμεση νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Οι υπόλοιπες τράπεζες θα παρουσιάσουν τα capital plans και η ΕΚΤ θα τους δώσει παράταση 2 χρόνια για να βρουν τρόπους ανακεφαλαιοποίησης είτε με αύξηση κεφαλαίου είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων, είτε με άλλες μεθόδους….

Τι θα αναλύσει ο SSM με τεράστια προσοχή στις ελληνικές τράπεζες;

Όλο το κλειδί της φερεγγυότητας των τραπεζών είναι οι αξιολογήσεις στην διαχείριση των NPEs των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες.
Ως γνωστό ο SSM ελέγχει
-Τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων
-Τις διαγραφές προβληματικών δανείων
-Τις πωλήσεις προβληματικών δανείων
-Τις πωλήσεις collaterals ή πιο απλά τους πλειστηριασμούς
Με βάση αυτές τις 4 παραδοχές στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων που είναι ο πιο ποιοτικός δείκτης η Eurobank μέχρι το α΄ 6μηνο του 2017 τα έχει πάει καλύτερα από τις άλλες τράπεζες.
Στις διαγραφές όλες οι τράπεζες έδειξαν έργο αλλά είναι ο δείκτης με την χαμηλότερη ποιοτική στάθμη.
Στις πωλήσεις μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει έργο αλλά οι τράπεζες σχεδιάζουν πωλήσεις έως 5,6 δισεκ. άμεσα…
Ως προς τις πωλήσεις των collaterals οι επιδόσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων είναι ο ποιο ποιοτικός δείκτης αξιολόγησης μεν αλλά οι ρυθμοί βελτίωσης συνολικά στο σύστημα είναι αργοί.
Οι πωλήσεις προβληματικών δανείων έρχονται αλλά υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος.
Όταν πουλάς 2,8 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια όπως η Eurobank έστω και 25 εκατ ή 0,9% της ονομαστικής αξίας οι εποπτικές αρχές δεν σε στιγματίζουν γιατί απλά δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.
Η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι πουλάει 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια real estate.
Η πώληση αυτή είναι μεγάλη παγίδα, γιατί λόγω εξασφαλίσεων ακίνητα εάν η Πειραιώς πουλήσει με μεγάλο discount δημιουργεί άκρως αρνητικό προηγούμενο στον SSM και στην ΕΚΤ.
Επειδή τα collaterals οι εξασφαλίσεις είναι ακίνητα και επειδή τα ακίνητα είναι ενσωματωμένο περιουσιακό στοιχείο σε μεγάλο μέρος ενήμερων ή προβληματικών δανείων εάν πουληθούν τα 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια real estate με ζημία π.χ. κάτω από το 40% της ονομαστικής αξίας θα συμπαρασύρει πτωτικά και όλα τα collaterals…
Κάτι αντίστοιχο έγινε με την τράπεζα Κύπρου όπου στο τέλος η ΕΚΤ επέβαλλε να διενεργήσει extra προβλέψεις 500 εκατ ευρώ πλήττοντας καίρια τα αποτελέσματα.
Η απομείωση των collaterals των εξασφαλίσεων των τραπεζών αποτελεί βασική ανησυχία των τραπεζών.
Επίσης το ζήτημα του coverage ratio NPEs του δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις είναι προφανές ότι ο SSM θέλει όλες οι τράπεζες να είναι πάνω από το 52% όπερ σημαίνει Alpha και Πειραιώς πρέπει να πάρουν νέες προβλέψεις.

Κάποιοι διαφωνούν ριζικά με το αισιόδοξο σενάριο

Υπάρχουν όμως κορυφαίοι παράγοντες και στελέχη που δεν ασπάζονται το αισιόδοξο σενάριο.
Στο αισιόδοξο σενάριο μια τράπεζα θα χρειαστεί οπωσδήποτε ανακεφαλαιοποίηση.
Στο απαισιόδοξο σενάριο όπου προκύψουν ζημίες 7 με 8 ή 9 δισεκ. τότε όλες οι τράπεζες ή τουλάχιστον οι 3 από τις τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα κεφάλαια…

Και ένα προκλητικό σενάριο από το μέλλον

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας έδωσε μια διάσταση που χρήζει ανάλυσης και προσοχής.
Η ΕΚΤ και ο SSM από την μια καταλαβαίνουν ότι ήδη οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι υπερσυγκεντρωμένες.
Συνολικά 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς.
Όμως υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση.
Οι τράπεζες έχουν 269 δισεκ. ενεργητικό και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 180 δισεκ.
Το καθαρό εκτός προβλημάτων και προβληματικών δανείων RWA δηλαδή μέσο σταθμισμένο ενεργητικό είναι 100 δισεκ. ευρώ.
Ίσως δηλαδή στην Ελλάδα αντί να υπάρχουν 4 τράπεζες να συγχωνευθούν και απομείνουν 3 τράπεζες.
Το σενάριο αυτό έχει συνδυασμούς δηλαδή ποια τράπεζα θα μπορούσε να ενσωματωθεί με ποια άλλη…αλλά το πρόβλημα είναι η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που ίσως δεν θα περνούσε σχέδιο νέας συγχώνευσης στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης