Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία θα είναι καλός για την Ευρωζώνη

Bruegel: Ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία θα είναι καλός για την Ευρωζώνη
O συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα είναι μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, καθώς και τα τρία κόμματα είναι υποστηρικτές της ΕΕ εκτιμά ο διευθυντής του Bruegel
Κάποια καλά νέα για την Ευρωζώνη θα μπορούσε να φέρει ο  κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» της Γερμανίας, όπως εκτιμά ο διευθυντής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel, Guntram Wolff.
Το κυβερνητικό σχήμα Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων μπορεί να διατηρήσει τις οικονομικές ευρωπαϊκές πολιτικές, αδιαίρετες σε μεγάλο βαθμό από την παρούσα κυβέρνηση.
Επίσης θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στην εγχώρια πολιτική και στις επενδύσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό.
Έτσι για άλλη μια φορά οι απόψεις για την ευρωζώνη θα παραμείνουν ίδιες ακόμη και με το FPD στην κυβέρνηση, συμπεραίνει ο Wolff σε άρθρο του στους Financial Times.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την άποψη πως ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα είναι μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, καθώς και τα τρία κόμματα είναι υποστηρικτές της ΕΕ.
Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς με τη Γαλλία και μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν βαθμιαία πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, μόνο αν συνδυαστεί με μεγαλύτερη δημοσιονομική ευθύνη από τα κράτη-μέλη, επισημαίνει ο διευθυντής της Bruegel.
Ένας συνασπισμός της «Τζαμάικα» θα είναι επίσης ανοιχτός σε πολλά από τα σημεία που προέβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στην ομιλία του την Τρίτη (26/9), όπως η μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και h ενισχυμένη συνεργασία σε ερευνητικές και πανεπιστημιακές ανταλλαγές.
Θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία για μια διακρατική λίστα για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, μια ιδέα που ευνοεί τόσο τo FDP όσο και οι Πράσινοι, σημειώνει ο Wolff.
Ωστόσο, το πραγματικό όφελος για την Ευρώπη ενός συνασπισμού της Τζαμάικα μπορεί στην πραγματικότητα θα είναι στη γερμανική εγχώρια οικονομική πολιτική.
Τόσο η Ομάδα των Πρασίνων όσο και το FDP είναι υπέρμαχοι πολιτικών που θα μεταμόρφωναν την εθνική οικονομία, όπως η αναβάθμιση της ψηφιακής στρατηγικής, η προώθηση του μετριασμού του κλίματος, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, η βελτίωση της εκπαίδευσης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και η μείωση των φόρων για την τόνωση των επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, η ονομασία «Τζαμάικα» για τον πιθανότατα επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας προκύπτει από τα χρώματα των τριών κομμάτων: μαύρο (Χριστιανοδημοκράτες), κίτρινο (FDP) και Πράσινο (Πράσινοι), τα οποία συνυπάρχουν στη σημαία της χώρας αυτής.
Πάντως την ίδια ώρα πολλοί είναι οι παρατηρητές που ανησυχούν πως ένας ασταθής συνασπισμός ή και το ενδεχόμενο να δοθεί υπερβολική εξουσία στους φιλελεύθερους, -που όλο και περισσότερο ασκούν κριτική για το ευρώ-, θα μπορούσε να ήταν επικίνδυνος για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης