Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: O Macron προσκάλεσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό στις 5 Οκτωβρίου στη Γαλλία

Le Monde: O Macron προσκάλεσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό στις 5 Οκτωβρίου στη Γαλλία
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το δημοψήφισμα, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράκ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εmmanuel Macron, προσκάλεσε τον Ιρακινό πρόεδρο, Haider Al - Abadi, στις 5 Οκτωβρίου στο Παρίσι, προκειμένου η Γαλλία να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τις εντάσεις που έχουν ανακύψει με τους Κούρδους του Ιράκ, με τους οποίους η Γαλλία διατηρεί φιλικές σχέσεις, όπως γράφει η Le Monde.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα (25/9) για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ.
"Ο Emmanuel Macron υπενθύμισε τη σημασία να διατηρηθεί η ενότητα του Ιράκ, αλλά να αναγνωριστούν και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού και να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης" ανακοίνωσε σχετικά η γαλλική προεδρία.
"Πάνω από όλα προέχει η καταπολέμηση του ISIS και η σταθερότητα στο Ιράκ, οι Ιρακινοί πρέπει να μείνουν ενωμένοι"συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την προσεχή εβδομάδα για το δημοψήφισμα, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράκ.
Η ένταση προκλήθηκε στη χώρα μετά την ψηφοφορία, κατά την οποία το 92,7% των 5,5 εκ. Κούρδων ψήφισαν "ναι" στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Αντιδρώντας, η Βαγδάτη έκοψε την αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στο ιρακινό Κουρδιστάν και το εξωτερικό, ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Η Τουρκία και το Ιράν ανησυχούν επίσης μήπως και οι δικές τους κούρδικες μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ιρακινών και προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν το μονομερές δημοψήφισμα και ζήτησαν από όλες τις πλευρές διάλογο.
Ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών επιβεβαίωσε ότι η κρίση ανάμεσα στη Βαγδάτη και την κουρδική επαρχία Ebril θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις κόντρα στο ισλαμικό κράτος.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Yves Le Drian που είχε επισκεφτεί το Ιράκ τον Αύγουστο του 2017, χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα μία "καιροσκοπική πρωτοβουλία".
Το Παρίσι έχει συμφωνήσει να δώσει στη Βαγδάτη 430 εκ. ευρώ για να ορθοποδήσει η χώρα, τη στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις στηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να επιχειρούν για την ανακατάληψη των τελευταίων προπύργιων του ISIS στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης