Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να επιλύσει τα εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να επιλύσει τα εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού
Η 17μελής επιτροπή ανέβαλε για τρίτη φορά το Σεπτέμβριο 2017 την απόφασή της και θα συγκαλέσει την επόμενη Τρίτη καινούργια συνεδρίαση
Στα εμπόδια που εμφανίστηκαν για άλλη μία φορά στην έναρξη των εργασιών στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, αυτή τη φορά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αναφέρεται σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για να προχωρήσει η επένδυση.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει την επόμενη εβδομάδα ότι θα ξεπεράσει τις επιφυλάξεις από το ΚΑΣ, σε ένα σημαντικό τουριστικό έργο στην Αθήνα που αποτελεί μέρος του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017.
Η ελληνική κατασκευαστική Lamda Development έχει υπογράψει 99ετή μίσθωση με το κράτος το 2014 για την έκταση περισσοτέρων από 5.000 στρέμματα του Ελληνικού, εκεί που κάποτε βρισκόταν ο αερολιμένας Αθηνών.
Η Lamda υπέβαλε τον Ιούλιο 2017 ένα σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ υποστηριζόμενο από επενδυτές από την Κίνα και τον Περσικό Κόλπο, για να μετατρέψει την περιοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης.
Αλλά το έργο έχει σημαντικές καθυστερήσεις, εν μέρει σε μια μακρόχρονη διαβούλευση μεταξύ των κατασκευαστών και εκείνων που φοβούνται ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για την προστασία των αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν κατάφερε να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει και πάλι το σχέδιο την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017.
Η 17μελής επιτροπή ανέβαλε για τρίτη φορά το Σεπτέμβριο 2017 την απόφασή της και θα συγκαλέσει την επόμενη Τρίτη καινούργια συνεδρίαση.
"Νομίζω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο ραδιόφωνο Real FM.
"Είναι λογικό ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί μια απόφαση μέσω ομαλών διαδικασιών και με μία ισχυρή συναίνεση", είπε, "εφ 'όσον δεν υπάρχουν υπερβολές".
Το έργο έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας, του οποίου το αριστερό κόμμα αντιτάχθηκε σθεναρά στο έργο πριν έρθει στην εξουσία το 2015, κάλεσε υπουργικό συμβούλιο στο γραφείο του, για να συζητήσουν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου τις εξελίξεις για το Ελληνικό.
Τα βασικά ζητήματα επικεντρώνονται στο κατά πόσο ένα μέρος του παλαιού αεροδρομίου, πρέπει να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και τι θα γίνει για κάθε αρχαιολογικό εύρημα που θα ανακαλύπτεται κατά την κατασκευή.
Η Lamda έχει δεσμευτεί βάσει μνημονίου κατανόησης, για την προστασία οποιωνδήποτε αρχαιολογικών ευρημάτων και την παροχή των απαραίτητων πόρων για την προβολή τους.
Όμως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν είναι νομικά δεσμευτικό.
Οι συστάσεις του αρχαιολογικού συμβουλίου δεν είναι δεσμευτικές, αλλά θα ληφθούν υπόψη από τον υπουργό Πολιτισμού, για να διασφαλιστεί ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα προστατεύονται, πριν η κυβέρνηση μπορέσει να υπογράψει το πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών για το έργο.
Η Ελλάδα ελπίζει να εκδόσει ένα διάταγμα για την υλοποίηση του σχεδίου μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης