Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι 4 λόγοι που η ευρωζώνη θα μπει σε νέο κύκλο ύφεσης και οι 5 λόγοι που δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι επενδυτές – Το 2012 η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία

Morgan Stanley: Οι 4 λόγοι που η ευρωζώνη θα μπει σε νέο κύκλο ύφεσης και οι 5 λόγοι που δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι επενδυτές – Το 2012 η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία
Σε νέο κύκλο ύφεσης φαίνεται ότι μπαίνει η ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με την 9σέλιδη έκθεση της Morgan Stanley για τις προοπτικές του 2012, επισημαίνοντας ότι το νέο έτος η ανάπτυξη της Ευρώπης θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,5% έως -0,2%, την ώρα που στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα είναι λίγο πάνω από το 2%.
Αν και η MS αναμένει τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη να κορυφώνεται το πρώτο μισό του νέου έτους, ωστόσο δεν περιμένει να δούμε την πτώση που σημειώθηκε την περίοδο 2008/09. Οι επενδυτές, συστήνει, δεν θα πρέπει να παραμείνουν ανενεργοί, καθώς το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει το σημείο καμπής, από όπου θα ξεκινήσει και πάλι η ανάκαμψη.
Οι λόγοι για τους οποίους η ευρωζώνη δεν θα αποφύγει τα υφεσιακά φαινόμενα συνοψίζονται στους εξής:
-Η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα από την κλιμάκωση της κρίσης
-Η αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού (εκτός από τη Γερμανία και την Ιρλανδία) έχει πιέσει υψηλότερα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και των τραπεζών
-Οι τράπεζες έχουν συσφίξει τους όρους δανεισμού πραγματοποιώντας παράλληλα και μία ευρείας κλίμακας απομόχλευση των assets τους.
-Οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει δραματικά τις δαπάνες τους προκαλώντας έντονα κυκλικά φαινόμενα από τις πολιτικές της λιτότητας.
Ωστόσο, η Morgan Stanley αναλύει και πέντε λόγους για τους οποίους οι επενδυτές, παγκοσμίως, δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι:
-ΗΠΑ και Ασία θα στηρίξουν την εξωτερική ζήτηση, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
-Το ευρώ αναμένεται να υποτιμηθεί το 2012, με στόχο το 1,20 δολ. μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, για κάθε υποτίμηση 10% στο ευρώ προστίθεται 0,7% στο ΑΕΠ την πρώτη χρονιά και 1,2% τη δεύτερη.
-Επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα
-Η διαδικασία της απομόχλευσης που βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της ΕΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τα μέσα του 2012. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το μέγεθος θα φτάσει τα 2,5 τρις. ευρώ, τότε η επίπτωση που θα έχει η διαδικασία στο ΑΕΠ θα είναι μόλις 0,5%.
-Το γεγονός ότι προηγήθηκε η κρίση του 2008/09, οδήγησε τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτή η εξέλιξη βρίσκει περισσότερο έτοιμες πολλές επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν μία ελαφρά ύφεση.
Η Morgan Stanley αναμένει το 2012 να δούμε πιο επιθετική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, επιπλέον προγράμματα στήριξης της μακροπρόθεσμης ρευστότητας των τραπεζών (LTROs), ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και νέα προγράμματα στήριξης της μεσοπρόθεσμης. Στα πλαίσια αυτά, πιθανόν η ΕΚΤ να εξετάσει και το ενδεχόμενο αγοράς τραπεζικών ομολόγων, εάν χρειαστεί, ενώ ακόμη μπορεί να σταματήσει την αποστείρωση των αγορών κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης